Nauka

NASA traži jeftiniji način za vraćanje uzoraka tla prikupljenih na Marsu

Komentari

Autor: NASA

16/04/2024

-

10:59

NASA traži jeftiniji način za vraćanje uzoraka tla prikupljenih na Marsu
NASA traži jeftiniji način za vraćanje uzoraka tla prikupljenih na Marsu - Copyright NASA/JPL-Caltech/MSSS

veličina teksta

Aa Aa

NASA traži jeftinija i jednostavnija rešenja za jedan od svojih najvećih naučnih prioriteta - dopremanje dragocenih uzoraka tla prikupljenih na Marsu, saopštila je u ponedeljak američka Nacionalna svemirska agencija,

Zvanični poziv za podnošenje predloga biće upućen danas različitim centrima i laboratorijama NASA, kao i kompanijama iz svemirske industrije, u cilju rekonstrukcije programa u uslovima ograničenja potrošnje i rastućih troškova.

Zvaničnici agencije istakli su u konferencijskom razgovoru sa novinarima da očekuju da će alternativni planovi biti dostavljeni ove jeseni ili početkom zime.

Pomoćnica administratora NASA Niki Foks rekla je da će se planovi fokusirati na "inovaciju i dokazanu tehnologiju", a ne na nove tehnološke skokove, u sklopu smanjenja rizika i troškova.

Poziv za redizajn strategije povratka uzorka sa Marsa dolazi nakon što je nezavisna revizija koju je naručila NASA prošlog septembra zaključila da program prati nerealan budžet i očekivanjima od početka.

"Dopemanje uzoraka s Marsa biće jedna od najkompleksnijih misija koje je NASA ikada preduzela. Ukratko, budžet od 11 milijardi dolara je preskup, a rok za njihovo dopremanje do 2040. godine je predugačak", rekao je na događaju za novinare administrator Nase Bil Nelson.

"Bezbedno spuštanje i prikupljanje uzoraka, lansiranje rakete sa uzorcima sa druge planete, nikada ranije nismo radili, a siguran transport uzoraka do Zemlje sa udaljenosti veće od 53 miliona kilometara nije mali zadatak. Treba da razmišljamo izvan okvira i pronađemo način koji je priuštiv i vraća uzorke u razumnom vremenskom roku", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin