Nauka

Astronomi uočili misteriozan kosmički objekat, verovalo se da postoji samo u teoriji

Komentari

Autor: Lajv sajens

26/01/2022

-

20:18

Astronomi uočili misteriozan kosmički objekat, verovalo se da postoji samo u teoriji
Astronomi uočili misteriozan kosmički objekat, verovalo se da postoji samo u teoriji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Astronomi su uočili misteriozan objekat koji treperi u galaksiji Mlečni put i tri puta tokom sat vremena šalje ogromnu količinu energije ka Zemlji.

Ovaj misteriozni objekat koji se nalazi na udaljenosti od oko 4.000 svetlosnih godina od Sunca nije ni nalik kosmičkim objektima koje smo do danas posmatrali, napisali su istraživači u studiji koja je objavljena danas u časopisu Nature.

Objekat koji je nazvan GLEAM pojavio se niotkuda i detektovan je putem radio talasa. Istraživači tvrde da GLEAM brzo zatreperi tokom 60 sekundi i na trenutak postane jedan od najsjajnijih objekata na nebu, zatim opet prestane da svetli. Oko 20 minuta kasnije opet se pojavi i snažno zatreperi, pa se ugasi.

Ovakvi objekti koji se pojave kada se prate preko teleskopa, uglavnom predstavljaju  umiruću zvezdu (supernova) ili već umrlu zvezdu (neutronska zvezda). Međutim, dosadašnja saznanja i posmatranja ne slažu se sa ponašanjem  ovog objekta, napisali su naučnici.

Oni pretpostavljaju da je misteriozni objekat GLEAM dokaz postojanja novog zvezdanog objekta o kojem se dosad samo teoretisalo.

Unsplash

 

Ovakvi objekti uglavnom postoje kao dve varijante objekata, brze i spore. Spori objekti mogu da se pojave tokom nekoliko dana a zatim da nestanu na nekoliko meseci. U njih spadaju supernove koje sijaju jakim sjajem dok umiruće zvezde izbacuju svoju spoljašnju atmosferu u izuzetno jakim eksplozijama, a zatim postepeno zatamnjuju kako se temperatura zvezdanih ostataka snižava.

Dok spori objekti trepere svakih nekoliko milisekundi. U njih se ubrajaju pulsari, neutronske zvezde koje rotiraju neverovatno brzo dok trepere sjajnim radio emisijama koje generišu magnetno polje mrtve zvezde.

Autori studije su tokom svog rada koristili  Murchison Widefield Array (MWA), radio teleskop koji se nalazi u Australiji. Blinkanje nepoznatog objekta je previše brzo da bi ga identifikovali kao supernovu, ali i presporo za jedan pulsar.

Unsplash

 

U jednoj od analiza objekta došlo se do podataka da je on izuzetno sjajan, ali manji od Sunca. Svi podaci do kojih se došlo tokom istraživanja dovode do zaključka da se njegove karakteristike slažu sa teoretskim objektom poznatijim pod nazivom "magnetar ultradugog perioda" koji predstavlja visoko magnetisanu neutronsku zvezdu koja se veoma sporo okreće. Mada naučnici tvrde da takav objekat postoji, on nikad dosad nije uočen niti posmatran.

Postoje i druga objašnjenja. Jedno je da je u pitanju izuzetno redak tip bele patuljaste zvezde (ljuska mrtve zvezde koja nije bila dovoljno velika da se pretvori u neutronsku zvezdu) koja veoma retko može da emituje radio talase dok usisava materijal iz binarne susedne zvezde.

Takva zvezda bi mogla da pulsira kao GLEAM ako bi se okretala odgovarajućom brzinom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin