Nauka

Nova vrsta crva nazvana po glumcu Džefu Denijelsu

Komentari

Autor: Guardian

27/01/2022

-

10:55

Nova vrsta crva nazvana po glumcu Džefu Denijelsu
Nova vrsta crva nazvana po glumcu Džefu Denijelsu - Copyright AP/Jordan Strauss, profimedia/Courtesy of UCR / MEGA

veličina teksta

Aa Aa

Holivudski glumac, muzičar i producent Džef Denijels verovatno nikada nije ni pomislio da će biti inspiracija za ime jedne veoma posebne, novootkrivene vrste crva.

Parazit, koji je zvanično poneo ime tarantobelus jeffdanielsi, ubija tarantule, baš kao što je to Denijels uradio kao dr Ros Dženings u kultnom filmu "Arahnofobija" iz 1990, spasavajući kalifornijski grad od najezde pauka. Ali za razliku od svog novootkrivenog imenjaka, glumac u filmu zapravo nije ubio nijednog pauka, objavio je Gardijan.

Ovu vrstu crva su otkrili naučnici sa kalifornijskog univerziteta Riversajd (UCR), a jedna je od više od 25.000 vrsta valjkastog crva, ali tek druga za koju je utvrđeno da može da zarazi tarantule i tako ih uništi. Sa univerziteta su potvrdili da je taranarantobelus jeffdanielsi novootkriveni parazit koji inficira ovu vrstu pauka, što su i zvanično objavili u časopisu "Jurnal of Parasitology".

"Kada sam prvi put čuo da je nova vrsta crva nazvana po meni, pomislio sam - Zašto? Postoji li sličnost? Iskreno, u početku sam bio pomalo zabrinut, ali onda sam shvatio da sam zahvalan na ukazanoj časti. Izmamila mi je osmeh na lice. I naravno, u Holivudu definitivno niste uspeli sve dok vas ne prepoznaju oni iz područja parazitologije", kazao je Denijels.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin