Nauka

Otkrivena do danas nepoznata vrsta krokodila, imali su duže zube i lovili krupniji plen

Komentari

Autor: BBC

17/05/2021

-

15:48

Otkrivena do danas nepoznata vrsta krokodila, imali su duže zube i lovili krupniji plen
Otkrivena do danas nepoznata vrsta krokodila, imali su duže zube i lovili krupniji plen - Copyright Pixlr

veličina teksta

Aa Aa

Za lobanju krokodila staru osam miliona godina koja je pronađena u centralnoj Australiji veruje se da je deo išćezle vrste potpuno nepoznate naučnicima. 

Otkrivena je 2009. godine i verovalo se da pripada rodu reptila zvanom Baru, ali su novom studijom saznanja značajno dopunjena jer se znatno razlikuje od roda Baru. Nova, do danas nepoznata vrsta reptila biće imenovana sledeće godine na izložbi.

Dr Adam Jejts iz Muzeja Australije kaže da je lobanja pronađena na arheološkom nalazištu Alkuta u centralnoj Australiji. On je za BBC izjavio da je to do danas najbolje očuvani zemni ostatak  krokodila.

“Ovaj bitan pronalazak nam govori o novoj vrsti za koju nismo znali da je naseljavala centralnu Australiju. Neverovatno je zamisliti da su kroz centralnu Australiju nekada proticale reke u kojima su živeli ovi krokodili, istakao je Jejts.“

Još nema naučnog naziva

Dr Jejts je kazao da im je poznato da su Baru krokodili špartali ovim delovima Australije pre više miliona godina, ali i da pronađena lobanja pripada nama nepoznatoj vrsti krokodila. Ovoj vrsti još nismo dali naučni naziv i znatno se razlikuje od ostalih krokodila, objasnio je. 

Jejts je naglasio da su današnji krokodili totalno drugačiji od svojih predaka, kao i da je pronađena, izumrla vrsta, takođe bila anatomski drugačija od ostalih vrsta opasnih reptila.

Nova vrsta ima znatno duže zube i manji broj zuba u odnosu na ostale krokodile i pretpostavlja se da je lovio znatno krupniji plen.  

U Australiji je postavljena izložba Baru krokodila, nije izložena lobanja izumrle vrste, ali je urađena 3D rekonstrukcija skeleta. 

Doktor Jejts je objasnio zašto su čekali toliko godina sa izlaganjem detaljnih podataka o novoj vrsti. On kaže da u vreme pronalaska lobanje nisu prepoznali da se razlikuje od ostalih Baru krokodila.  Dok je drugi razlog taj da priprema, odnosno čišćenje i rekonstrukcija ovakvog fosila veoma dugo traje. 

“Kada fosile pronađemo na arheološkim nalazištima oni su prekriveni prašinom, pa moramo da sipamo dosta lepka kako se ne bi raspali. A za to je potrebno dosta vremena", objasnio je Jejts. 

Komentari (0)

Magazin