Nauka

Naučnici: Temperatura svetskih okeana početkom aprila najviša u istoriji

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2023

-

15:22

Naučnici: Temperatura svetskih okeana početkom aprila najviša u istoriji
Naučnici: Temperatura svetskih okeana početkom aprila najviša u istoriji - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Prosečna temperatura površine svetskih okeana dostigla je 21,1 stepen početkom aprila, što je najviše u istoriji od početka satelitskog snimanja.

Američka Nacionalna agencija za okeane i atmosferu (NOAA) je objavila podatke iz kojih proizilazi da je oboren prethodni rekord iz 2016. godine, kada je u ovo doba godine temperatura okeana iznosila 21 stepen, prenosi Gardijan.

"Sadašnja trajektorija rasta temperature okeana obara sve prethodne rekorde, a izgleda da će brojke biti još veće", rekao je klimatolog sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu, profesror Metju Ingland.

"Klimatski fenomen 'La Ninja', koji je trajao tri godine, približava se kraju", rekao je visoko postavljeni istraživač NOAA, doktor Majk MekFejden.

Prema njegovim rečima, fenomen "La Ninja" je pomogao da se održi hladnija temperatura okeana uprkos porastu koncentracije gasova koji u atmosferi koji izazivaju efekat staklene bašte.

Ovaj period je gotov i sada ćemo "glasno i jasno" videti signale klimatskih promena, naglasio je MekFejden. Naučnici kažu da je tokom ove godine moguće očekivati klimatski fenomen "El Ninjo" u tropskom delu Pacifika, a on bi povećao rizik od ekstremnih vremenskih uslova i novih rekordnih temperatura okeana.

"Mnoge naše prognoze pokazuju da nam stiže "El Ninjo", rekao je klimatolog sa Univerziteta Monaš, profesor Ditmar Domenget.

Ako se to desi, novi toplotni rekordi će ove godine biti oboreni kako u okeanima, tako i na kopnu, zaključio je Domenget.  

Komentari (0)

Magazin