Nauka

Doba džinova: Deset gigantskih zveri koje su živele na Zemlji nakon nestanka dinosaurusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

30/04/2023

-

13:48

Doba džinova: Deset gigantskih zveri koje su živele na Zemlji nakon nestanka dinosaurusa
Doba džinova: Deset gigantskih zveri koje su živele na Zemlji nakon nestanka dinosaurusa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mnogi dokumentarni i igrani filmovi dočarali su nam veličanstvene dinosauruse koji su naseljavali našu planetu milionima godina pre nego što su prvi preci savremenog čoveka stali uspravno na zadnje noge. 

Najveći među njima - argentinosaur, džinovski "gušter" iz doba krede, bio je dugačak gotovo 40 metara, visok 12 i težak stotinu tona. 

I mada je, kao i ostali gigantski reptili zbrisan posle apokaliptičnog događaja pre 66 miliona godina, i nakon njega Zemljom su lutali, leteli i plivali mnogi džinovi. 

Predstavljamo vam deset najvećih:

Titanoboa

Manje od deset miliona godina nakon nestanka dinosaura, najveća zmija svih vremena puzila je vlažnim močvarama Kolumbije. 

Paleontolozi su joj dali ime titanoboa ili "titanska boa" (Titanoboa cerrejonensis), a kao i današnje boe, bila je udav. 

profimedia

 

Do sada je pronađeno oko 28 različitih fosila, najviše u Kolumbiji, a naučnici procenjuju da su najveći primerci težili više od hiljadu kilograma i bili duži od 12 metara.

Hranile su se ribom, ali nisu živele u vodi, a lovile su i ptice i veće reptile, pa čak i krokodile. 

Megalodon

Megalodon je najveća vrsta ajkule koja je ikada živela. Ogromno morsko čudovište iščezlo je pre 3,6 miliona godina, a bilo je i do 50 puta veće od velike bele ajkule.

profimedia

 

Teško preko 45.000 kilograma i dugačko više od 15 metara, vrebalo je morske kornjače, druge ajkule, pa čak i kitove. O kakvoj zveri je reč dovoljno govori činjenica da mu je za opstanak trebalo više od hiljadu kilograma hrane dnevno. 

Pelagornis sandersi

Džinovske ptice nekada su prekrivale nebo nad plodnim zelenim oazama Amerike, ali i nad okeanima. 

profimedia

 

Smatra se da je najveća među njima bila Pelagornis sandersi koja je izumrla pre oko 25 miliona godina.

Do sada je pronađen samo jedan primerak, pa nije poznato kolike su bile u proseku, ali taj fosil svedoči o stvorenju koje je imalo raspon krila između šest i 7,5 metara, a težilo svega četrdesetak kilograma, što mu je omogućavalo dug let.

Slonovke

Džinovske ptice evoluirale su više puta od nestanka dinosaurusa, ali je najveća među njima i dalje slonovka - Aepyornis maximus, koja je živela na Madagaskaru pre više od hiljadu godina.

profimedia

 

Ova ptica iz reda nojevki bile su visoke preko tri metra i teške oko 400 kilograma. 

Jaja ovih neletačica bila su oko 160 puta veća od kokošijih. 

Zašto su istrebljene nije poznato, ali se pretpostavlja da je njihov nestanak posledica više faktora, kao što su klimatske promene, prekomerni lov i uništavanje njihovih staništa na Madagaskaru.

Megalania prisca

Gušteri varani, kakvi danas postoje na Zemlji, nekada su bili ogromni, ali su istrebljeni pre oko 11 hiljada godina. 

profimedia

 

Naučnici smatraju da su težili i do 2.000 kilograma i da su bili dugački blizu sedam metara. 

Jedina prednost koju su imale ptice i sitni sisari tog vremena, bila je ta što su se pripadnici Megalania prisca vrste kretali izuzetno sporo. 

Bili su otrovni, a njihov ujed sprečavao je zgrušavanje krvi, zbog čega bi njihove žrtve na smrt iskrvarile. 

Epicion

Najveće rase današnjih pasa su nemačka doga, irski vučji hrtovi i engleski mastifi, ali su svi oni samo "kuce" u odnosu na pse iz roda Epicion koji su iščezli pre oko sedam miliona godina.

profimedia

 

Smatra se da su bili dugi oko 2,4 metra, a visoki skoro metar i teški više od 150 kilograma.

Imali su velike glave sličnije lavovima, nego vukovima, a uz pomoć jakih čeljusti mogli su u trenutku da usmrte plen.

Simbakubwa kutokaafrika

I mačke su nekada bile džinovi, a najveća među njima verovatno je bila Simbakubwa kutokaafrika.

profimedia

 

Fosili ovih velikih stvorenja pronađeni su u Keniji i ukazuju da su ove "mace" bile veće i od polarnih medveda, teške i do 1.500 kilograma.

Bile su izvanredni lovci i najverovatnije su se hranile nosorozima i drugim velikim sisarima, pre nego što će izumreti pre oko pet miliona godina.

Paraceratherium

Najveći sisari nikad nisu dostigli veličinu koju su imali najveći dinosaurusi, ali je Paraceratherium bugtiense bio makar približan.

profimedia

 

Veliki nosorog lutao je istočnom Evroazijom pre dvadesetak ili trideset miliona godina i bio sličan žirafama.

Vrat mu je bio dugačak skoro dva metra, a do ramene kosti visok četiri i po.

Iako ovim 15 tona teškim zverima ostali sisari nisu mogli ništa, postoje dokazi da su im neprijatelji bili džinovski krokodili dugački oko deset metara.

Stepski mamut

Vunasti mamuti su svakako najpoznatiji čupavi slonovi, ali nisu i najveći. Stepski mamut - Mammuthus trogontherii - bio je najveći predak čuvene Kike iz Kikinde koji je bio visok i do pet metara.

profimedia

 

Živeli su na prostoru Evroazije, a iščezli pre oko 200.000 godina.

Plavi kit

Plavi kit mnogo je mlađi od dinosaurusa, ali stariji od ljudi i važi za jedno od najvećih stvorenja koje je ikada postojalo na svetu. Takođe je i jedini na ovoj listi koji postoji i danas.

profimedia

 

Iako dostiže težinu i do 200 tona, hrani se najviše planktonima, ali zato "inhalira" više od 3.600 kilograma ovih sitnih ljuskara svakog dana.

Iako nisu zabeleženi slučaji napada kitova na ljude, primerci koji su živeli u zarobljeništvu su od sedamdesetih godina do danas ubili ukupno četvoro ljudi.

Komentari (0)

Magazin