Nauka

Pronađeni ostaci najvećeg kopnenog dinosaurusa u Evropi

Komentari

Autor: BBC

09/06/2022

-

21:21

Pronađeni ostaci najvećeg kopnenog dinosaurusa u Evropi
Pronađeni ostaci najvećeg kopnenog dinosaurusa u Evropi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na ostrvu Vajt u Velikoj Britaniji otkriveni su ostaci najvećeg kopnenog dinosaurusa u Evropi.

Paleontolozi sa Univerziteta u Sautemptonu identifikovali su ostatke predatora, koji je bio dugačak više od 10 metara i koji je živeo pre oko 125 miliona godina, prenosi BBC.

Pronađeni su ostaci karličnih i repnih pršljenova, a navodi se da su pripadali dvonogom dinosaurusu spinosauridu, predatoru sa licem krokodila. Doktorand Kris Barker, koji je vodio istraživanje, rekao je da je to "ogromna životinja".

Predator je nazvan "spinosaurid bele stene", po geološkom sloju u kome su pronađeni ostaci.

"Ovo je bila ogromna životinja, dužine preko 10 metara i verovatno nekoliko tona težine. Sudeći po nekim dimenzijama, čini se da predstavlja jednog od najvećih dinosaurusa predatora ikada pronađenih u Evropi - možda čak i najvećeg do sada poznatog", rekao je Barker.

profimedia

 

 

Živeo je na početku perioda podizanja nivoa mora i vrebao po vodama lagune i peščanim površinama u potrazi za hranom.

"Pošto trenutno imamo samo fragmenate, nismo mu dali formalno naučno ime. Nadamo se da će se dodatni ostaci vremenom pojaviti", rekao je koautor istraživanja Daren Naiš.

Većinu fosila pronašao je lovac na dinosauruse sa ostrva Vajt Nik Čejs, koji je umro neposredno pre pandemije kovida.

Džeremi Lokvud, još jedan koautor studije i doktorant na Univerzitetu u Portsmutu i ​​Prirodnjačkom muzeju, rekao je da je za ostacima ovog dinosaurusa tragao upravo sa Nikom i našao deo karlice sa bušotinama veličine kažiprsta.

"Mislimo da su uzrokovane larvama koje jedu kosti, vrta buba čistača. Zanimljiva je ta činjenica da je ovaj džinovski ubica postao obrok za mnoštvo insekata". kazao je Lokvud.

Kako piše BBC, ovo otkriće prati prethodni rad na spinosauridima tima Univerziteta u Sautemptonu, koji je objavio studiju o otkriću dve nove vrste 2021. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin