Nauka

Misterija iz dubina Indijskog okeana: Zašto je na jednom delu naše planete gravitacija tako slaba, da joj i voda "beži"

Komentari

Autor: Space

18/07/2023

-

23:26

Misterija iz dubina Indijskog okeana: Zašto je na jednom delu naše planete gravitacija tako slaba, da joj i voda "beži"
Misterija iz dubina Indijskog okeana: Zašto je na jednom delu naše planete gravitacija tako slaba, da joj i voda "beži" - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici su konačno nadomak odgovora na pitanje zašto se na jednom mestu u Indijskom okeanu nalazi "gravitaciona rupa", odnosno oblast u kojoj je sila Zemljine teže slabija nego na bilo kojoj drugoj tački naše planete.

Reč je o depresiji površine tri miliona kvadratnih kilometara jugozapadno od obala Indije, koja u poređenju sa okolinom ima tako slabu gravitaciju, da joj "beži" čak i deo vode, zbog čega je u toj oblasti nivo oko 106 metara niži od svetskog proseka.

Naučnici odavno pokušavaju da otkriju zašto je to tako, a nova studija objavljena u naučnom časopisu "Geophysical Research Letters" ukazuje da je najverovatnije okeansko dno formirala magma male gustine, istisnuta tokom tektonskih pomeranja u ovoj oblasti.

"Mnoge teorije pokušavale su da objasne ovu anomaliju, ali sve su pratile postojeće stanje i nisu se bavile time kako je došlo do njenog nastanka", napisali su naučnici u predgovoru studije.

Kako bi potražili uzroke, oni su koristili 19 kompjuterskih modela, koji su simulirali pokrete tektonskih ploča u ovoj regiji tokom perioda od 140 miliona godina. Zatim su uporedili simulirane nizije kakve su nastale u svakoj od varijanti sa stvarnom "gravitacionom rupom".

Kod šest modela koji su bili najsličniji postojećem stanju, slabu gravitaciju izazvalo je izdizanje ređe magme iznad tvrđeg materijala, koja je umanjila masu oblasti.

Ali šta je moglo da gurne komade ovog materijala ispod Indijskog okeana? Najverovatnije je reč o "tetijskim pločama" ili ostacima morskog dna iz drevnog okeana Tetis, koji je postojao između superkontinenata Lavrazije i Gondvane pre više od 200 miliona godina.

Delovi dna nekadašnjeg okeana polako su počeli da tonu, a zarobljena magma došla je na njihovo mesto, piše Space.

Kako bi potvrdili ovu teoriju, naučnici će sada ispitati podatke o zemljotresima iz ove oblasti, kako bi isključili mogućnost da su na snazi bile sile iz dubljih slojeva Zemljine kore. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin