Poznati

Princ Hari izgubio spor, moraće da plaća privatno obezbeđenje u Velikoj Britaniji

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2024

-

15:55

Princ Hari izgubio spor, moraće da plaća privatno obezbeđenje u Velikoj Britaniji
Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Princ Hari moraće da plaća privatno obezbeđenje prilikom poseta Velikoj Britaniji, a nakon što je izgubio sudski spor protiv Ministarstva unutrašnjih poslova oko policijske zaštite.

Samo prošle godine princ Hari i njegova supruga Megan Markl platili su dva miliona funti za privatno obezbeđenje.

Konsultant za bezbednost Sajmon Morgan, koji je i bivši oficir za kraljevsku zaštitu, rekao je da princ Hari nema policijsku zaštitu u Velikoj Britaniji ili SAD i da će nastaviti da plaća privatno obezbeđenje.

Vojvoda od Saseksa prošle godine je podneo tužbu protiv Ministarstva zbog ukidanja policijske zaštite, a izgubljena parnica koštala je građane Velike Britanije 500.000 funti.

Morgan dodaje i da postoje dokazi da je Hari počeo da uživa deo svoje stare kraljevske zaštite zahvaljujući kralju Čarlsu III.

Hari (39) tvrdi da je odluka Izvršnog komiteta Ministarstva unutrašnjih poslova za zaštitu prava i javnih ličnosti, poznatog kao Ravec, nepravedna i da je ugrozila bezbednost njega i njegove porodice, dok njegovi advokati smatraju da je bio "izdvojen" i tretiran manje povoljno od drugih VIP ličnosti.

Sa druge strane Ministarstvo je navelo da Britanija ima "ograničene javne resurse" i da policijska zaštita treba da bude ograničena na one "koji deluju u interesu države kroz svoju javnu ulogu".

Sudija Višeg suda zaključio je da je odluka da se ukine njegova danonoćna policijska zaštita koju finansiraju poreski obveznici i da se umesto toga preispitaju njegove bezbednosne potrebe od slučaja do slučaja zakonita, i odbacio je njegov slučaj. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin