Poznati

Princ Hari izgubio slučaj na sudu: Njegova porodica nema pravo na stalnu policijsku pratnju dok boravi u Britaniji

Komentari

Autor: BBC

28/02/2024

-

12:27

Princ Hari izgubio slučaj na sudu: Njegova porodica nema pravo na stalnu policijsku pratnju dok boravi u Britaniji
Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Princ Hari je izgubio slučaj koji je pokrenuo protiv vlasti pred Višim sudom u Velikoj Britaniji zbog nivoa policijske zaštite koju dobija dok je u svojoj otadžbini.

Vojvoda od Saseksa pokušavao je da preokrene odluku suda prema kojoj je njegov bezbednosni status u Britaniji prestao da bude pri vrhu liste prioriteta, nakon što je odlučio da se povuče sa pozicije aktivnog člana kraljevske porodice. Njegovi advokati tvrdili su da je odluka nepravedno doneta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ranije je pred sudom objasnilo da se o bezbednosti princa Harija odlučuje od slučaja do slučaja. 

To znači da princ i dalje dobija obezbeđenje koje se finansira iz državnog budžeta, ali samo za "dogovorene aranžmane, posebno prilagođene njemu", umesto da mu se automatski pruža zaštita, kakvu imaju aktivni članovi britanske kraljevske porodice. 

Najveći broj ročišta održan je tokom decembra bez prisustva javnosti, a presudu je danas, 28. februara doneo sudija ser Piter Lejn, piše BBC.

Prošle godine sud je odbio zahtev vojvode od Saseksa da privatno plaća policijsku zaštitu kada je u poseti Velikoj Britaniji.

Komitet koji odlučuje o tome da li je policijska zaštita potrebna javnim ličnostima ocenila da bi bio "opasan presedan" dozvoliti ljudima da praktično koriste pripadnike policijskih snaga kao privatne telohranitelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin