Poznati

Princ Hari dobio slučaj na sudu protiv britanskog tabloida: Izdavač mora da plati odštetu veću od 160 hiljada evra

Komentari

Autor: BBC

15/12/2023

-

12:16

Princ Hari dobio slučaj na sudu protiv britanskog tabloida: Izdavač mora da plati odštetu veću od 160 hiljada evra
Tanjug/AP Photo/Kin Cheung - Copyright Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Princ Hari dobio je slučaj na sudu koji je pokrenuo protiv grupe MGN, izdavača tabloida Dejli Miror, zbog hakovanja njegovog telefona i drugih nezakonitih operacija uhođenja. Visoki sud odlučio je da je vojvoda od Saseksa i mlađi sin kralja Čarlsa Trećeg, između 2003. i 2009. bio žrtva nezakonitog prikupljanja informacija koje su korištene za pisanje 15 tekstova objavljenih u tom listu i dodelio mu odštetu od 140.600 funti odnosno oko 163.000 evra.

Hari, koji je jedan od retkih članova britanske kraljevske porodice koji je svedočio pred sudom, svojevremeno je izjavio da je "svaki od tih članaka igrao važnu, i destruktivnu ulogu u njegovom odrastanju".

Dodao je da je u tim člancima označen kao "plejboj princ", "debeli", "neuspešni" i "ponavljač", i da je cilj novinara bio da unište njegove odnose sa devojkama, okrivljujući ih za njegov raskid sa Čelsi Dejvi, što je izazvalo smanjenje njegovog kruga prijatelja i dovelo do napada depresije i paranoje.

Iz "MGN" grupacije poručili su da "pozdravljaju presudu koja ovoj temi daje neophodnu jasnoću kako bi se krenulo dalje od događaja koji su se odigrali pre mnogo godina".

"Tamo gde je došlo do istorijskih grešaka, mi se bezrezervno izvinjavamo, preuzeli smo punu odgovornost i platili odgovarajuću odštetu", poručili su u zvaničnom saopštenju.

Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 

Hari se odlučio da pokrene ovaj sudski proces i traži odgovornost britanske štampe jer je smatrao da mediji proganjaju njega i njegovu porodicu.

Izlažući prinčev slučaj pred sudom, Harijev advokat Dejvid Šerborn svojevremeno je rekao da su britanske novine od Harijevog detinjstva koristile hakovanje i podmetanja da bi se dokopale informacija koje bi mogle da iskoriste za senzacionalističke naslovne strane.

Advokat Šerborn tvrdi da su priče o Hariju bile velika inspiracija za britansku tabloidnu štampu koja je sa oko 2.500 članaka pokrivala sve aspekte njegovog života tokom perioda od 1996. do 2011. godine - od povreda u školi, preko eksperimentisanja sa marihuanom i kokainom, do uspona i padova sa devojkama.

"Tabloidima ništa nije bilo sveto ili izvan dozvoljene zone", rekao je advokat princa Harija.

Vojvoda od Saseksa pokrenuo je nekoliko slučajeva pred sudom protiv britanskih tabloida, a nedavno je izgubio jedan od njih i to protiv "Associated Newspapers" izdavača u čijem je vlasništvu "Dejli Mejl". 

Nakon što je sudija utvrdio da tekst objavljen u tom listu predstavlja "pošteno mišljenje" koje nije nanelo ozbiljnu štetu reputaciji kraljevske porodice, naložio je princu da na ime sudskih troškova isplati tabloidu odštetu u iznosu od 48.000 funti, odnosno oko 56.000 evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin