Poznati

Susret s kraljem Čarlsom i boravak u hotelu: Poseta princa Harija ocu otkriva zamršene odnose u kraljevskoj porodici

Komentari

Autor: Staša Rosić

07/02/2024

-

18:30

Susret s kraljem Čarlsom i boravak u hotelu: Poseta princa Harija ocu otkriva zamršene odnose u kraljevskoj porodici
Susret s kraljem Čarlsom i boravak u hotelu: Poseta princa Harija ocu otkriva zamršene odnose u kraljevskoj porodici - Copyright AP Photo/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Britanska kraljevska porodica na raspolaganju ima na stotine soba i hiljade kvadratnih metara prostora na svojim imanjima širom ostrvske države, ali je princ Hari sin kralja Čarlsa Trećeg, koji već nekoliko godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon jučerašnjeg dolaska u London ipak odseo u hotelu. Za poznavaoce turbulentne dinamike u kući Vindzora, to nije nikakvo iznenađenje - princ Hari, koji je inače peti u naslednom redu za britanski presto, u seriji javnih nastupa - počev od gostovanja u kontroverznoj emisiji Opre Vinfri, pa do svojih memoara pod nazivom "Rezerva" - izneo je niz šokantnih optužbi na račun oca, ali i svog brata, prestonaslednika Vilijama. 

Od tada su susreti mlađeg kraljevog sina sa ostatkom porodice tek sporadični, a iako je u Britaniji boravio više puta zbog parničnih postupaka koje je pokrenuo protiv tamošnjih tabloida, poslednji put javno je viđen u društvu oca i brata prošlog maja, na Čarlsovom krunisanju, na kom se inače zadržao samo nekoliko sati, pre nego što će se vratiti u Ameriku.

Međutim, nakon što je Bakingemska palata, ne otkrivajući previše detalja, objavila da se kralj Čarls Treći suočava sa dijagnozom karcinoma, Hari je juče ponovo doputovao u London i na kratko se sreo sa ocem, ali se već danas vraća za Los Anđeles. Pojedini poznavaoci prilika u kraljevskoj porodici za medije tumače njegov dolazak kao ispruženu ruku pomirenja i priliku da se porodica ponovo ujedini, dok drugi smatraju da je za tako nešto prekasno.

Početak raskola u kraljevskoj porodici

Prinčevi Vilijam i Hari, sinovi kralja Čarlsa i njegove bivše supruge, pokojne princeze Dajane, delovali su kao složna braća, koja su se u javnosti često pojavljivali zajedno. Mediji su pisali da je Vilijamova supruga, sada princeza od Velsa Kejt Midlton Harijeva bliska prijateljica i da njih troje mnogo vremena provode zajedno. Delovalo je da je društvo dobilo novog člana, kada je 2017. objavljeno da se Hari verio sa američkom glumicom Megan Markl, poznatoj po ulozi u popularnoj seriji "Suits", a posle višegodišnjih kontroverzi koje su pratile britansku kraljevsku porodicu oslikanih čak i u Netfliksovoj igranoj seriji "Kruna", delovalo je da su konačno uplovili u "mirnu luku".

AP Photo/Martin Meissner

 

Iako ranije nije bila praksa da verenici i verenice članova kraljevske porodice prisustvuju Božićnoj večeri sa kraljicom, za Megan Markl je 2017. napravljen izuzetak, a nekoliko meseci kasnije princ Hari i ona zvanično su postali muž i žena.

Međutim, stvari su se preokrenule 2020. kada su Markl i Hari najavili da žele da se distanciraju od obaveza kraljevske porodice i da neko vreme žele da provde u Americi.

Njihova šokantna oduka bila je detaljno medijski propraćena, a tabloidi su je nazivali "Megzitom", povlačeći paralelu sa izlaskom Britanije iz Evropske unije.

Međutim, odnosi su dodatno pogoršani nakon eksplozivnog intervjua koji su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa dali za Opru Vinfri, u kom je Markl rekla da je bila žrtva rasizma u Londonu i da je osećala da nema podršku kraljevske porodice. 

Da stvari budu još gore, bivši urednik magazina "People" Kristofer Andersen, nedavno je objavio knjigu o svim skandalima unutar kraljevske porodice, a u jednom od prevoda, navodi se da je upravo kralj Čarls izneo "rasistički" komentar na račun boje kože princa Arčija, što je Palata naknadno demantovala. 

"Hari i Megan" kao hit na Netfliksu

Tu se vojvoda i vojvotkinja od Saseksa nisu zaustavili. Nekoliko meseci kasnije, potpisali su višemilionski ugovor sa striming platformom Netfliks, obavezavši se da za njih kreiraju niz originalnih sadržaja, a među njima se našla i dokumentarna mini serija "Hari i Megan" u kojoj su otkrili još detalja o životu unutar kraljevske porodice.

Među najozbilnijim optužbama koje su izneli pred kamerama je ta da su članovi kraljevske porodice sarađivali s medijima, prećutkujući njihove napade na vojvotkinju od Saseksa, pa čak i aktivno doprinoseći diskursu o njenoj neuklopljenosti u porodicu iz, kako su rekli, ljubomore.

Naročito "zapaljivi" su detalji koje je princ Hari podelio o direktnoj uključenosti sadašnjeg kralja Čarlsa u kreiranje medijske slike o njemu i njegovoj ženi. Prema njihovoj verziji priče, na samom početku njihovog braka, Megan je privlačila veću pažnju medija, od ostalih članova porodice, što je neke od njih "uznemirilo".

profimedia

Kadar iz dokumentarne serije "Hari i Megan"

"Problem nastaje kad neko ko se uda u porodicu i ko treba da igra sporednu ulogu odjednom ukrade svetlo reflektora ili posao radi bolje od osobe koja je rođena to da radi. To ljude uznemiri i poremeti ravnotežu", rekao je Hari, dok se u tom trenutku se u video-montaži pojavljuju fotografije Kejt Midlton, sadašnje princeze od Velsa i kralja Čarlsa. 

Par je navodno rešio da se odseli iz Britanije zbog medijskog pritiska, ali su informacije o tome procurele i pre nego što će tu odluku podeliti sa kraljicom Elizabetom. Oni su tvrdili da je upravo Čarls medijima odao tu tajnu. 

"Ključni deo te priče koji je učinio da osvestim da je sadržaj pisma koji sam poslao svom ocu procurio u medije bilo je to da smo spremni da se odreknemo titula Saseksa. To ih je odalo", rekao je Hari.

Hari je izneo i niz detalja o protokolima povodom objavljivanja zvaničnih saopštenja, a ispričao je da je veliki udarac doživeo kada je trebalo da sa bratom, ocem i kraljicom Elizabetom na sastanku razgovar o budućnosti i njihovom napuštanju pozicije aktivnih članova.

"Međutim, postalo je jasno vrlo brzo da njihov cilj nije bio otvoren za diskusiju ili debatu. Bilo je zastrašujuće kada je moj brat vikao i urlao na mene, a moj otac govorio stvari koje jednostavno nisu bile istina, dok je moja baka tiho sedela tu i sve to slušala", rekao je princ Hari prisećajući se tog sastanka.

Bezrezervna "Rezerva" princa Harija

I mada su i detalji izneti u dokumentarcu Hari i Megan privukli ogromnu pažnju javnosti, to je bila tek uvertira za Harijeve memoare pod nazivom "Rezerva" u kojima je vojvoda od Saseksa opisao mnogobrojne razmirice između njega i brata, kao i kritike na račun roditeljskog pristupa kralja Čarlsa.

Vulkan/Promo

 

"Spare" kako se originalno zove ova knjiga, aludirajući na termin u engleskom jeziku "heir and spare" ili "naslednik i rezerva" koji upućuje na prednost koju imaju prvorođena deca u patrijarhalnom sistemu nasleđivanja, za samo jedan dan prodata je u 400.000 primeraka.

Hari je navodno odlučio da napiše memoare, nakon što je otputovao u Britaniju na sahranu njegovog dede, princa Filipa u aprilu prošle godine, kada je navodno imao "zapanjujući" zaključak da ni njegov brat ni njegov otac nisu razumeli zašto su se on i njegova žena Megan odselili u Kaliforniju.

"Moram da im kažem. I tako: Tata? Vili? Svete? Evo, izvolite", napisao je princ u uvodu.

Među najupadljivijim detaljima koje je princ Hari stavio na papir, nalazi se fizički sukob sa bratom Vilijamom, zbog Harijeve supruge Megan Markl, konzumiranje kokaina i raskid sa voditeljkom Kerolajn Fleks zbog medija. 

AP Photo/Martin Meissner

 

Prilika za pomirenje ili tek mali znak pažnje

Princ Hari je preleteo okean nedugo nakon što je objavljeno da kralj Čarls boluje od karcinoma, ali prema dosadašnjim medijskim izveštajima, otac i sin proveli su manje od sat vremena zajedno, pre nego što će kralj otići na imanje u Sandringemu da se odmara od nedavne hirurške intervencije. Ipak, deluje da do novog susreta neće doći, jer je Hari već danas rezervisao let za Los Anđeles.

Ma koliko njegov boravak bio kratak, Kejti Nikol, stručnjak za teme povezane sa britanskom kareljvskom porodicom, izjavila je za Entertainment Today da je susret od izuzetne važnosti, jer Čarls "očajnički želi da se pomiri sa Harijem", kako bi imao pravi odnos kako s njim, tako i sa svojim unučićima Arči i Lilibet.

"Kralj je verovatno osetio olakšanje i utehu zbog činjenice da je Hari doleteo", rekla je Nikol.

AP Photo/Matt Dunham

 

"Mislim da se odnosi između Čarlsa i njegovog sina polako otkravljuju. Znam da su za Čarlsa vrata ostala otvorena, bez obzira na neke stvari koje je Hari napisao. Izvor vrlo blizak kralju mi je rekao da on voli svog sina, bez obzira na stvari koje je Hari rekao ili uradio", dodala je ona.

Međutim, drugi smatraju da je za pomirenje potrebno mnogo više od kratke posete, barem ako Hari ostane pri tome da od oca zahteva promene u načinu funkcionisanja kraljevske porodice. 

Marlen Kening, istoričarka i stručnjak za britanske i evropske kraljevske porodice, rekla je ranije za Insajder da Hari treba da razume ograničenja.

"Neimenovani izvori iz palate neće prestati da razgovaraju s medijima. Ne navode se ni izvori iz Bele kuće. To je pravilo svuda", rekla je ona. 

Ipak, ona smatra da će i Vilijam i Čarls teško povratiti puno poverenje u Harija, zbog privatnih informacija koje je objavio.

"On radi upravo ono za šta optužuje svoju porodicu", dodala je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin