Poznati

Na aukciji rekviziti iz "Razotkrivanja mitova" u čast preminulog Granta Imahare

Komentari

Autor: Yahoo Entertainment

25/08/2021

-

18:04

Na aukciji rekviziti iz "Razotkrivanja mitova" u čast preminulog Granta Imahare
Adam Sevidž - Copyright AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je više od godinu dana otkako je nekadašnji član tima "Razotkrivanja mitova" (MythBusters) Grant Imahara iznenada umro od aneurizme mozga, a Adamu Sevidžu, koji je sa njim radio na popularnom programu Diskaveri kanala i dalje mnogo nedostaje.

"Kao i svi ostali, osećao sam se kao da mi je neko izbio vazduh, kada je prošle godine umro Grant. To je bilo gotovo previše, uz sve ostale egzistencijalne krize kroz koje smo prolazili. Ali oni među nama koji su imali tu sreću da poznaju Granta, pamte ga kao divnog i časnog čoveka, koji je želeo da svoje znanje deli sa svima", ispričao je Adam za Jahu intertejnment.

Tim koji stoji iza emisije "Razotkrivanje mitova", sada na onlajn aukciji nudi mnoge rekvizite koje su koristili tokom petnaestogodišnjeg emitovanja, a sav dobijeni novac prebaciće Fondaciji "Grant Imahara STEAM", čija je misija da podstakne mlade talente u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike, dajući im školarine i prakse.

"Moje omiljeno sećanje na Granta je to da je svaki put kada je eksperiment tekao kako je trebalo, on pokazivao toliko zadovoljstva. Činjenica je da kada sprovodite bilo kakvu eksperimentalnu metodologiju i kada radi na način na koji očekujete, to daje veliko uzbuđenje. Nisam mogao da verujem koliko je bilo zabavno, kada sam prvi put počeo da radim na emisiji. I sve ono što sam osećao unutra pojačavao je izraz Grantovog lica", rekao je Adam.

Sevidž je za sebe zadržao originalnog Bastera, lutku za simulacije sudara, doduše, u delovima. 

"Imam malu policu uspomena nekih od mojih omiljenih predmeta iz 'Razotkrivanja mitova'. Tu je srebrni dolar sa rupom od metka, iPod prve generacije sa rupom, dva spojena metka...", kaže voditelj.

Ajkula na aukciji dostigla ponudu od 1.100 dolara

Ipak, nema dovoljno mesta za mehaničku ajkulu koju su koristili da utvrde da li bi osoba koju napadne opasno stvorenje mogla da bude dovoljno pribrana da joj ubode palac u oko. Ajkula je u ponudi na aukciji, a do sada je dostigla cenu od 1.100 dolara.

"To je jedna od najlepših stvari koje smo Džejmi i ja ikada napravili za 20 godina naše saradnje i ja se zaista nadam da će naći dobar dom. Pre svega, kao objekat za sebe je veličanstvena. Sumanuto je velika i očigledno je robotska ajkula. Mislim, na način na koji bih petogodišnji ja nacrtao robotsku ajkulu", kaže Adam.

Brus, kako glasi ime robotske ajkule, po nadimku koji je Stiven Spilberg dao svojoj mehaničkoj ajkuli u filmu "Ralje", dizajniran je da simulira stvarni napad ajkuli. Oči su mu napravili tako da bi se prilikom pritiska na njih, hidraulika ugasila. Na kraju emisije, presuđeno je da je "verovatno" da bi neko mogao na taj način da savlada ajkulu.

"Ljudi su nam govorili da smo im pomogli da dobiju prolaznu ocenu iz hemije u školi, a onda i da su polagali matematiku na koledžu zahvaljujući nama. Onda su nam pričali da su došli do doktorskih disertacija iz elektrotehnike ili medicine, a 'Razotkrivanje mitova' ih je navelo da krenu tim putem. I oni dovode i svoju decu na potpisivanje autograma", kaže Adam, dodajući da mu to tera suze na oči.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Magazin