Poznati

Bivši španski kralj Huan Karlos: Od nacionalnog heroja do skandal majstora

Komentari

Autor: Staša Rosić

24/03/2022

-

21:11

Bivši španski kralj Huan Karlos: Od nacionalnog heroja do skandal majstora
Huan Karlos I - Copyright AP/Andrea Comas

veličina teksta

Aa Aa

Bivši španski kralj Huan Karlos I, koji je nakon niza skandala u koje je bio upleten, napustio Španiju i nastanio se u Abu Dabiju, mogao bi uskoro da bude pozvan na britanski sud, jer ga je bivša ljubavnica optužila za maltretiranje.

Visoki sud Engleske presudio je da on nema pravo na imunitet suverena, nakon što je danska državljanka Korina cu Zajn Vitgenštajn svedočila da ju je više puta maltretirao između 2012. i 2020. godine.

"Ako se slučaj nastavi, optuženi će imati priliku da se brani od optužbi iznetih protiv njega, a sud će saslušati dokaze i doneti odluku nakon suđenja", stoji u presudi iznetoj 24. marta.

Huan Karlos I, kao ni Palata, još nisu reagovali na ovu presudu, za koju je advokat Zajn Vitgenštajn rekao da je "prvi korak na putu ka pravdi".

Ako imamo u vidu širi kontekst problema sa zakonom koji su poslednjih godina stavljeni na teret bivšeg španskog kralja, sasvim je izvesno da će se o ovom slučaju tek govoriti.

Kobni lov na slona

Huan Karlos I je decenijama imao pozitivan imidž u javnosti, kakvim su mogli da se pohvale tek retki svetski lideri.

Na tron je došao 1975. godine po smrti generala Franciska Franka, koji je kao diktator vladao Španijom 36 godina i ustoličio sistem parlamentarne monarhije, uprkos protivljenju Frankove struje koja je želela nastavak desničarskog sistema vlasti.

 

 

Mnogi smatraju da je on bio ključni igrač i u stabilizaciji unutrašnjih političkih prilika i čovek koji je smirio regione poput Katalonije i Baskije.

Poznato je da su u Španiji masovno štampane majice sa pitanjem "Zašto ne ućutiš?" koje je vidno ljutit uputio predsedniku Venecuele Ugu Čavesu na Iberoameričkom samitu održanom 2007. godine, što je tada bilo znak njegove posvećenosti odbrane španskih interesa.

Međutim, nevolje Huana Karlosa I počele su 2012. godine, kada je otputovao na odmor u Bocvanu. Većina svetskih medija prenela je fotografiju na kojoj stoji sa puškom pored odstreljenog slona, u trenutku kada je bio počasni predsednik španskog ogranka Svetske federacije za zaštitu divljih životinja.

Ipak, očigledna ljubav prema egzotičnim lovačkim trofejima nije bila glavni razlog zbog kog je javnost u Španiji bila nezadovoljna kraljevim izletom. Samo nekoliko nedelja ranije, on je izjavio da ne može mirno da spava zbog problema, naročito mladih Španaca, sa nezaposlenošću dok se zemlja još oporavljala od svetske recesije, ali su mediji otkrili da je na svoje putovanje izdvojio impresivnih 40.000 evra.

Tajna ljubavnica

To nije bilo sve, budući da je javnost saznala da kralj nije lovio slonove po Bocvani sam: društvo mu je pravila (tada navodno bivša ljubavnica) Korina cu Zajn Vitgenštajn, a kako će se ispostaviti, putovanje je bilo poklon koji je kralj namenio kao poklon njenom sinu za deseti rođendan.

profimedia

Korina i bivši kralj

Korina je kasnije tvrdila da su tada oni već raskinuli svoju vezu koja je trajala od 2004. do 2009, a da je izlet bio njegov način da je nagovori da mu se vrati. 

Javnost je bila šokirana, jer je Huan Karlos još od 1962. bio u naizgled skladnom braku sa kraljicom Sofijom, a narednih godina na njegov poljuljan ugled još gore "pada" istraga protiv njegovog zeta Injakija Urdangarina za proneveru šest miliona evra javnog novca.

U potezu koji je malo koga iznenadio, on 2014. godine abdicira i presto prepušta sinu Filipu VI. 

Međutim, nastavio je sa zvaničnim posetama i putovanjima, naročito na Bliski Istok, a te destinacije pominjale su se u tajnoj istrazi jednog španskog policajca koji je snimio razgovore sa mnogim bogatim i moćnim poznanicima bivšeg kralja.

"Poklon" od 65 miliona evra

"Kako dolazi do novca? Sedne u avion, ode u arapske zemlje i vrati se sa kešom u koferima. Nekad bude i po pet miliona. Ima mašinu za brojanje - videla sam ih sopstvenim očima", reči su o bivšem kralju koje izgovara nepoznata žena u audio snimku koji je došao do španskih medija.

profimedia

 

Korina nikad nije potvrdila da je to njen glas, ali je to bio katalizator koji je naveo švajcarske istražitelje da pokrenu istragu i pronađu račun ofšor fondacije sa 65 miliona evra koje je, kako će se ispostaviti, Huanu Karlosu uplatio upokojni kralj Saudijske Arabije.

Međutim, oni su sad bili na računu njegove bivše ljubavnice, koja je tvrdila da joj je Huan Karlos tih 65 miliona evra poklonio u znak "zahvalnosti i ljubavi" kako bi obezbedio njenu i budućnost njene dece, jer on "još gaji nade da će mu se ona vratiti". 

Državni tužilac ispitivao je da li je to povezano sa ugovorom koji je Saudijska Arabija dodelila jednom španskom konzorcijumu za izgradnju brze pruge između Medine i Meke vrednom 6.7 milijardi evra, a jedno za drugim, nizale su se skandalozne optužbe za finansijske malverzacije.

EPA/Sergio Barrenechea

 

Otvorena istraga je proširena na sve fondacije povezane sa bivšim kraljem, od kojih su barem dve bile samo paravani za preusmeravanje novca, a utvrđeno je i da je Huan Karlos nekim članovima svoje šire porodice (ali ne i Filipu VI) dao sumnjive kreditne kartice koje su bile u vlasništvu bogatog meksičkog biznismena i koje su korištene za trošenje na stotine hiljada evra.

U jeku pandemije, u avgustu 2020. Palata je saopštila da je Huan Karlos odlučio da napusti Španiju i skrasi se na nekom drugom mestu.

Početkom prošle godine uplatio je u kasu Španije četiri miliona dolara na ime zaostalih poreza, a početkom ovog marta tužioci su odustali od dalje istrage protiv njega, zbog "nedostatka dokaza i ustavnih ograničenja".

Međutim, kako je odlučeno, imunitet ga ne štiti u Velikoj Britaniji i tek ćemo saznati šta će se desiti sa optužbama Korine cu Zajn Vitgenštajn, koja tvrdi da ju je on maltretirao i zahtevao da mu vrati pomenuti "poklon".

Novi život bivšeg kralja 

Huan Karlos trenutno živi na ekskluzivnom ostrvu Zaja Nurai smeštenom oko 15 minuta plovidbe od Abu Dabija.

Ima vrlo malo komšija, budući da se tu nalazi samo jedan hotel od pet zvezdica i 11 velikih imanja.

AP/Francisco Seco

 

Na Zaji Nurai restorani i drugi lokali nemaju fiksno radno vreme, nego rade kada njihove bogate mušterije požele. 

Vila koja je dom Huanu Karlosu pripada jednom njegovom neimenovanom prijatelju, a ima preko hiljadu kvadrata prostora, šest spavaćih soba, sedam kupatila, bazen i pristup privatnoj plaži.

Španski El Pais piše da penzionsani kralj svakog jutra provodi dva sata u teretani i na fizikalnoj terapiji, a da se popodne druži sa svojim uticajnim prijateljima iz Emirata i Saudijske Arabije.

Oni koji su bliski kralju, kažu da mu je "usamljenost najveći neprijatelj", ali da su s njim uvek dva od četiri člana Civilne garde, kao i jedan od tri pomoćnika, a njihove plate, kao i troškovi života u Emiratima, idu iz budžeta Španije.

Komentari (0)

Magazin