Poznati

Svi mostovi koje je srušio Kanje Vest: Istorija skandala "otkazanog" repera

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2022

-

21:11

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

"Večeras mi se malo spava, ali kad se probudim, počiniću 'death con 3' nad Jevrejima", napisao je Kanje Vest na svom Tviter nalogu 8. oktobra, posle čega više ništa u njegovom životu nije bilo isto.

Vesti o tome da su kontroverznom reperu zbog njegovih antisemitskih izjava leđa okrenuli gotovo svi veći poslovni partneri, uključujući i Adidas, obišle su svet, a praktično preko noći izgubio je status milijardera.

Gubitak saradnje sa tom kućom, s kojom je lansirao planetarno popularan brend Yezzy, smanjio je njegovu neto vrednost sa 1,5 milijardi dolara na "svega" 400 miliona. Iz tog "razvoda" ni Adidas nije izašao neokrnjen, budući da ta kompanija predviđa da će u ovoj godini imati za 250 miliona dolara manji profit, a vrednost njihovih akcija odmah je opala za osam procenata.

I mada danas gotovo svi koji su čuli za ime Kanjea Vesta kao glavnu asocijaciju imaju skandale i kontroverze, takvu reputaciju reper, koji je ime zvanično promenio u (ipak retko upotrebljavano) "Je", nije imao od početka karijere.

Poigravanje sa kontroverznom simbolikom

Pre 2005. godine Vest je svoja nekonvencionalna gledišta uglavnom čuvao za (prema mišljenju mnogih kritičara odlične) hiphop albume, ali se to promenilo na jednoj donatorskoj večeri za pomoć žrtvama uragana Katrina.

U uključenju uživo, dok je glumac Majk Majers nemo gledao u objektiv kamere, Vest je poslao neočekivanu političku poruku: "Džordž Buš ne brine o crncima". 

Iako se kasnije ograđivao od te izjave, tvrdeći da je poticala iz "mentaliteta žrtve", poruka je dotakla srce mnogih koji su osećali da je država ostavila najsiromašnije pripadnike društva na cedilu. 

Isti miran i staložen izraz imao je na licu kada je prekinuo dodelu VMA nagrade Tejlor Svift 2009. godine i izašao nepozvan na binu da izjavi da je to priznanje trebalo da pripadne Bijonse. 

S godinama je, međutim, postao sve opušteniji u svojim performansima i otvorenom neprijateljstvu prema pojedinim ličnostima iz javnog života, a nedugo potom prešao je i na mnogo ozbiljnije teme.

Već 2013. javno je nosio zastavu Konfederacije, simbol koji u Americi označava svrstavanje u grupu onih koji veruju u nadmoć bele u odnosu na druge rase, a prodavao je i majicu sa istom zastavom u sklopu njegove "Yeezus" turneje. 

Debata koju je tada pokrenuo slična je onoj koju je izazvao kada je na nedavnoj Pariskoj nedelji mode predstavio majice sa porukom "Beli životi vrede", što je takođe poklič rasista u Americi, još od velikih protesta protiv policijske brutalnosti. Mnogi se, naime, pitaju da li je tim potezima želeo da pokrene diskusiju i ako je tako, kakav bi dijalog mogao da bude vođen oko takvih simbola? Da li je reč o privlačenju pažnje?

profimedia

 

Međutim, 2016. godine izrazio je podršku Donaldu Trampu i nosio njegove kačkete "Učinimo Ameriku ponovo velikom" što je za mnoge bio znak toga da se nije šalio. 

Izazvao je zgražavanje javnosti 2018. kada je za TMZ rekao da je ropstvo bilo "stvar izbora", ali se ipak 2020. kandidovao i na izborima u Americi i tada mu je prioritet bio da okonča policijsku brutalnosti. Iako je dobio samo 60.000 glasova Amerikanaca, nije odustao od politike i najavio da će se kandidovati 2024. godine.  

I njegovu tadašnju kampanju obeležili su skandali. Nakon što se tokom držanja jednog govora rasplakao i izneo privatne detalje o abortusu koji je navodno imala njegova tadašnja supruga Kim Kardašijan, na neko vreme se povukao iz javnosti i priznao da pati od bipolarnog poremećaja.

On je jednom prilikom opisao kako izgledaju njegove manične epizode.

"Kad ste u tom stanju, vi ste paranoični oko svega... Svi su glumci. Sve je zavera. Praktično ne verujete nikome", rekao je tada Vest.

Tanjug AP/Ashley Landis

 

U jednom intervjuu u emisiji Dejvida Letermana govorio je o stigmi koja prati mentalne bolesti uporedivši ih sa fizičkim problemima. 

"To je zdravstveni problem, kao uganuće mozga. Ako neko ima uganuće zgloba, nećete ga maltretirati", rekao je on tada. 

Međutim, takođe je priznao i da ne uzima lekove za svoje stanje, jer mu "suviše menjaju ličnost" i da se umesto toga oslanja na alternativne metode lečenja.

Velike posledice 

Mnogi njegovi obožavaoci zabrinuli su se za njegovo mentalno zdravlje u vreme razvoda od Kardašijan. Kada je njegova bivša žena pronašla novog partnera, komičara Pita Dejvidsona, Je mu je otvoreno pretio smrću i čak na svoj album "Donda" uvrstio pesmu u kojoj je opisao njegovo ubistvo.

Na promociji istog albuma na scenu je izveo i muzičare Merilina Mensona i DaBaby koji su optuženi za seksualno zlostavljanje (Menson) i homofobiju.

Ipak, nikada kao u poslednjih nekoliko dana, nije trpeo tako velike posledice zbog svojih reči i postupaka. 

profimedia

 

Iako je u podkastu izazivao "Adidas" rečima da može da govori "antisemitska s*anja", a da ga oni ipak "zadrže", izgleda da je kap prelila čašu.

Pored Adidasa, leđa su mu okrenuli Balenciaga, Creative Artists Agency, koja ga je predstavljala na turnejama, a MRC kompanija koja je uskoro trebalo da objavi već završen dokumentarac o njegovom životu, objavila je da je odustala od tog projekta.

Kanje Vest još nije reagovao na gubitak ovih velikih poslovnih partnera, ali budući da mu je blokiran pristup i na Tviteru i na Instagramu, sve je manje kanala putem kojih bi njegov glas uopšte mogao da se čuje. 

Komentari (0)

Magazin