Poznati

Sud dozvolio princu Hariju pokretanje tužbe protiv medijskog izdavača, ali ne zbog hakovanja telefona

Komentari

Autor: Guardian

27/07/2023

-

13:16

Sud dozvolio princu Hariju pokretanje tužbe protiv medijskog izdavača, ali ne zbog hakovanja telefona
Tanjug/AP/Kin Cheung - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Optužbe princa Harija na račun "News Group Newspapers" (NGN), novinskog izdavača u vlasništvu Ruperta Merdoka, dobiće sudski epilog, zahvaljujući odluci Visokog suda u Londonu, ali neće moći da ih tereti za hakovanje telefona. 

Suđenje na osnovu tvrdnji Vojvode od Saseksa da su novinari tabloida "The Sun" i sada ugašenog "News Of The World" nezakonito kršili njegovu privatnost i između ostalog, angažovali privatne istražitelje kako bi došli do informacija o njegovom životu, trebalo bi da počne u januaru sledeće godine.

Sudija je takođe odbio da dozvoli vojvodi od Saseksa da se osloni na navodni tajni sporazum koji tvrdi da je postojao između kraljevske porodice i medijske kuće, piše Guardian.

Naime, princ je tvrdio da je tužbu za hakovanje telefona mogao da pokrene tek 2019. godine, jer ga je do tada u tome sprečavao sporazum između Bakingemske palate i čelnika NGN da tužbe kraljevske porodice ne pokreću do okončanja drugih parnica po istom osnovu pokrenutih protiv iste kuće.

Princ je ranije naveo da je taj dogovor postignut da bi se "izbegla situacija u kojoj bi član kraljevske porodice morao da sedi kao svedok i prepričava konkretne detalje privatnih i veoma osetljivih glasovnih poruka koje su presretnute".

Hari je rekao da je Bakingemska palata "želela da to izbegne po svaku cenu", pošto nije smelo da se dozvoli da se reputacija dodatno uruši nakon objavljivanja detalja "intimnog telefonskog razgovora" između Čarlsa i sadašnje kraljice Kamile devedesetih, kada je Čarls još uvek bio oženjen princezom Dajanom.

NGN je negirao da je takav sporazum između britanske Krune ikada postojao i zalagao se za to da tužbe treba odbaciti, jer su podnete van roka od šest godina za pokretanje pravnog postupka.

Inače, vojvoda od Saseksa trenutno vodi nekoliko pravnih postupaka protiv britanskih medija, uglavnom zbog nezakonitog prikupljanja informacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin