Poznati

Princ Hari traži da se na suđenju osloni na tajni sporazum između Palate i medijskog izdavača

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2023

-

16:16

Princ Hari traži da se na suđenju osloni na tajni sporazum između Palate i medijskog izdavača
Tanjug/AP/Andrew Matthews - Copyright Tanjug/AP/Andrew Matthews

veličina teksta

Aa Aa

Princ Hari je danas zatražio od Londonskog suda da mu dozvoli da se u svojoj tužbi za hakovanje telefona koju je pokrenuo protiv britanske novinske kompanije Ruperta Mardoka, osloni na "tajni sporazum" koji navodno postoji između britanske kraljevske porodice i izdavača.

Hari, mlađi sin britanskog kralja Čarlsa, tuži Mardokovu grupaciju "News Group Newspapers" (NGN) zbog višestrukih nezakonitih radnji koje je navodno počinila u ime svojih tabloida, "Sun" i sada nepostojećeg "News Of The World", od sredine devedesetih do 2016. godine, prenosi Rojters.

NGN, koji se suočio sa više od hiljadu tužbi zbog hakovanja telefona u protekloj deceniji, zatražio je u aprilu poništavanje Harijeve tužbe, ističući da se za slučaj predugo znalo i da je trebalo ranije nešto da preduzme.

Hari je kao obrazloženje izneo da je čekao da pokrene tužbu tek 2019. godine, jer ga je do tada u tome sprečavao sporazum između Bakingemske palate i čelnika NGN da tužbe kraljevske porodice ne pokreću do okončanja drugih parnica za hakovanje telefona pokrenutih protiv iste kuće.

Princ je ranije naveo da je taj dogovor postignut da bi se "izbegla situacija u kojoj bi član kraljevske porodice morao da sedi kao svedok i prepričava konkretne detalje privatnih i veoma osetljivih galsovnih poruka koje su presretnute".

Hari je rekao da je Bakingemska palata "želela da to izbegne po svaku cenu", pošto nije smelo da se dozvoli da se reputacija dodatno uruši nakon objavljivanja detalja "intimnog telefonskog razgovora" između Čarlsa i sadašnje kraljice Kamile devedesetih, kada je Čarls još uvek bio oženjen princezom Dajanom.

NGN, međutim, negira da je takav sporazum između britanske Krune ikada postojao.

Inače, Hari je tužio tu kuću za hakovanje telefona i pribavljanje privatnih podataka o njemu prevarom, kao i zbog toga što su na  taj način došli do broja socijalnog osiguranja njegove supruge Megan.

Očekuje se da će saslušavanje trajati tri dana i da će sudija odlučiti da li da se nastavi dalje sa suđenjem, koje bi u tom slučaju počelo tek u januaru sledeće godine.

Inače, vojvoda od Saseksa trenutno vodi nekoliko pravnih postupaka protiv britanskih medija, uglavnom zbog nezakonitog prikupljanja informacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin