Tehnologija

Pametne naočare, vizir i virtuelni asistent s likom Snup Doga: Kompanija "Meta" zakoračila u svet veštačke inteligencije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

28/09/2023

-

22:10

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija "Meta" je na svojoj godišnjoj "Connect" konferenciji predstavila nove alate zasnovane na veštačkoj inteligenciji, kao i pametne uređaje za virtuelnu realnost. 

Osnivač i izvršni direktor kompanije Mark Zakerberg upoznao je svet sa novitetima koji ljudima približavaju "metaverzum" - odnosno prošireno virtuelno orkuženje, među kojima su Quest 3 vizir i Ray-Ban pametne nočare.

Tanjug AP/Godofredo A. Vásquez

 

Korisnici aplikacija kao što su WhatsApp i Messenger uskoro će moći da dele digitalne stikere koje će po želji automatski praviti veštačka inteligencija. 

Takođe, predstavljeni su i novi alati za editovanje, koji će od sledećeg meseca biti dostupni na Instagramu, a koji će omogućiti korisnicima da menjaju svoje fotografije preko pisanih komandi. Na događaju održanom u Menlo parku, Zakerberg je demonstrirao kako na jednoj od svojih fotografija iz detinjstva može da izmeni džemper koji nosi, pa čak i frizuru, a fotografiju svog psa Bista transformiše tako da liči na origami figuricu.

Noviteti su zasnovani na Emu kompjuterskom modelu, koji za pet sekundi generiše slike po želji.

Korisnici će na posletku moći da automatski generišu realistične vizuale u čet alatima, baš kao što se u Diskord servisu služe Midjourney AI aplikacijom.

Veštačka inteligencija biće i "virtuelni asistent" korisnicima platformi kompanije "Meta", pa će tako automatski davati odgovore, zahvaljujući uvezanosti sa Microsoft Bing pretraživačem.

Digitalni likovi

Kompanija se udružila sa zvezdama kao što su Paris Hilton, jutjub zvezdom Mr. Beast-om, reperom Snup Dogom i manekenkom Kendal Džener koji pozajmljuju svoje likove virtuelnim asistentima.

Tanjug AP/Godofredo A. Vásquez

 

Na primer, korisnici će moći da pitaju digitalnu asistentkinju Lorenu (igra je rijaliti zvezda Padma Lakšmi) pitanja koja se tiču putovanja ili da igraju igru "Dungeons & Dragons" sa naratorom kom lik pozajmljuje Snup Dog.

Zakerberg kaže da će korisnici kasnije moći i sami da stvore likove svojim asistentima, a plan je da ljudi imaju interakciju sa takvim asistentima u metaverzumu, skupom projektu u koji Meta ulaže milijarde dolara. 

Quest 3

Meta nastavlja sa pokušajima da dominira na polju proširene realnosti (eng. augmented reality, AR) zahvaljujući novom i unapređenom viziru Meta Quest 3.

Njegova cena biće 500 dolara i predstavlja potpuni redizajn u odnosu na svoje prethodnike. 

Tanjug AP/Godofredo A. Vásquez

 

Odlikuju ga moćniji procesor, displej veće rezolucije, nova verzija Touch Plus kontrola i 40 posto manje dimenzije u odnosu na ranije modele. 

Dok je Meta Quest 2 omogućavao isključivo boravak u virtuelnoj realnosti, Meta Quest 3 podržava Meta realnost, odnosno mešavinu stvarnog i virtuelnog sveta. Na primer, možete da svirate virtuelni klavir na svom stvarnom stolu u trpezariji.

"Ako uzmete digitalnu loptu i bacite je na fizički zid, ona će se odbiti o njega. Ako neko puca na vas u igri i vi želite da izbegnete metak, sakrijete se iza svog kauča u dnevnoj sobi", ispričao je Zakerberg na konferenciji.

Trenutno su u Meta Quest virtuelnoj biblioteci dostupne VR igre sa platforme Roblox, a u decembru će biti uvrštene i igre iz XBox klauda. To znači da će gejmeri uz Quest 3 moći da igraju popularne igre poput "Halo" i "Minecraft"-a.

Tanjug AP/Godofredo A. Vásquez

 

Vizir je moguće poručiti odmah, a trebalo bi da bude dostupan od 10. oktobra.

Pametne Ray-Ban naočare

"Meta" je u saradnji sa proizvođačem Ray-Ban naočara napravila novu verziju pametnih naočara u nekoliko boja, dezena i varijanti stakala.

Tanjug AP/Godofredo A. Vásquez

 

Zakerberg tvrdi da je unapređena varijanta laganija, a snimaju videe viseke rezolucije i fotografije od 12 megapiksela.

U njih su ugrađeni i mikrofon i zvučnici, tako da mogu da se upare sa novim AI četbot asistentom.

One će se naći u prodaji 17. oktobra po ceni od 299 dolara za providna stakla, odnosno 379 za fotosenzitivna stakla. Biće moguće i poručiti naočare sa dioptrijskim staklima.

Komentari (0)

Magazin