Tehnologija

Noviteti iz Las Vegasa: Neobični proizvodi predstavljeni na najvećem Sajmu potrošačke elektronike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/01/2024

-

20:20

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Najveći svetski Sajam potrošačke elektronike (CES) održava se 57. put u Sjedinjenim Američkim Državama i na njemu su predstavljena najnovija tehnološka dostignuća namenjena širokoj upotrebi. Očekivano, ove godine je sve u znaku veštačke inteligencije, ali će posetioci do sutra 12. januara, kada se sajam završava, moći da vide raznovrsne novitete.

Predstavljamo vam nekoliko onih koji su do sada zaintrigirali javnost: 

Pametne naočare Nuance Audio

EssilorLuxottica, svetski lider u proizvodnji naočara i sočiva, dom je mnogih brendova, kao što je Ray-Ban, a sada su predstavili i svoje naočare, koje pored boljeg vida, mogu da pruže i bolji sluh.

Nuance Audio, kako se zove ovaj inovativni model, ima samo 40 grama i dostupan je u dva moderna modela sa nevidljivim ugrađenim slušnim aparatom.

Naočare su razvijene nakon što je EssilorLuxottica kupila izraelski startap Nuance Hearing, koji je prvobitno radio na modelu. 

Slušnim aparatom integrisanim u naočare moguće je upravljati putem aplikacije ili malog daljinskog upravljača, a naočarama je potrebno samo dva i po sata da se napune za celodnevnu upotrebu.

Naočare će se u prodaji naći tek krajem godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a u Evropi ne pre 2025. godine.

Simpatični robot Mirokai

Jarko narandžasti robot Mirokai privukao je veliku pažnju posetilaca sajma u Las Vegasu. Njegovi tvorci iz kompanije Enchanted Tools namerno su ga dizajnirali da izgleda prijateljski raspoloženo, a plan je da bude podrška ljudima na stresnim poslovima. Za početak će biti testiran u Parizu u nekoliko bolnica, gde će asistirati medicinskim sestrama i pacijentima.

Tanjug AP/Ryan Sun

 

Naravno, Mirokai je zasnovan na veštačkoj inteligenciji.

C Seed televizor "na preklop"

Kompanija C SEED predstavila je prvi televizor "na preklop" od 137 inča. Moćna mašina može da se sklopi u jednostavan mali panel kada se ne koristi, a da se za samo šezdeset sekundi "raširi" u veliki ekran. 

Ekran takođe može da se rotira za 180 stepeni u levu i desnu stranu i tako adaptira za sve situacije. 

Problem je samo to što će ovaj televizor koštati čak 200.000 dolara.

BMind Smart ogledalo

Kompanija Baracoda dizajnirala je posebno ogledalo s ciljem da unapredi mentalno zdravlje i ublaži stres njegovih vlasnika, a za to su čak osvojili Nagradu za inovaciju na CES 2024. 

Prinstscreen YouTube/Best Buy Canada Product Videos

 

BMind koristi generativnu veštačku inteligenciju i obradu prirodnih jezika, kako bi prepoznao raspoloženje korisnika, a zatim predlaže različite vežbe, poput vođene meditacije, vizualizacije ili afirmacija koje mogu da se rade direktno na ekranu ugrađenom u njega.

Pametno ogledalo može da se ugradi u svako standardno kupatilo, a za rad mu nije potrebna prateća aplikacija na telefonu. 

BMind takođe vodi računa i o privatnosti, pa se sve informacije o korisniku čuvaju lokalno. 

Nove Google mape

Na sajmu, naravno, učestvuje i Google, a između ostalog je predstavio nove mape za korisnike električnih automobila. Opcija je dostupna za električne automobile sa Android Autom, sekundarnim interfejsom koji se nalazi na telefonu korisnika i bežično komunicira sa displejem u automobilu prikazujući navigaciju, poruke i ostale važne informacije. 

profimedia

 

Android Auto deli informacije sa Google mapama, kako bi vozač mogao da u svakom trenutku zna kada je najbolje da dopuni bateriju. 

Za početak, nova opcija biće dostupna za Fordove modele Mustang Mach-E i F-150 Lightning. 

U planu je da istu opciju u skorije vreme dobiju i drugi električni automobili.

Moonwalkers obuća

Startap Shift Robotics unapredio je svoj model obuće koji ubrzava hodanje nazvan "Moonwalkers" i predstavio na ovogodišnjem CES-u. 

Prinstscreen YouTube/Shift Robotics

 

Moonwalkers ima posebne točkiće na đonovima, koji ubrzavaju svaki korak i to prema procenama, i do tri puta. Sada je kompanija napravila i novi model sa manje točkića, nemenjen za radnike u skladištima, odnosno specijalizovane za glatke betonske podloge. 

Zanimljivo je da rade na bateriju, koja ima autonomiju od oko 11 kilometara, a punjenje preko USB-C kabla traje oko 1,5 sati. 

Dok standardni model košta 1.399 dolara, novi još nije dobio svoju cenu.

Komentari (0)

Magazin