Tehnologija

Ostrvce se obogatilo zbog dva slova u svom imenu: Isti biznis zaživeo i u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/03/2024

-

08:36

Ostrvce se obogatilo zbog dva slova u svom imenu: Isti biznis zaživeo i u Crnoj Gori
Ostrvce se obogatilo zbog dva slova u svom imenu: Isti biznis zaživeo i u Crnoj Gori - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rajsko karipsko ostrvce Angilja sa oko 20.000 stanovnika je imalo ogromnu korist od globalnog buma veštačke inteligencije i to samo zbog srećnog sticaja okolnosti i dva slova u svom imenu.

Naime, ova britanska prekomorska teritorija površine 90 kvadratnih kilometara zarađuje oko 10 procenata svog BDP-a samo od izdavanja svog domena .ai, koji je postao izuzetno popularan. Na osnovu podataka vladinog službenika Vinsa Kejta, zaduženog za upravljanje ovim odjednom vrednim resursom, u kasu ostrva 2023. se slilo oko 30 miliona dolara samo od domena.

Procenjuje se da će se ova brojka duplirati za godinu dana kada prvi zakupci budu obnovili godišnje ugovore.

profimedia

 

Sada su, pored turizma na prelepim peščanim plažama, "simbol" Angilje postali najpoznatiji AI startapi poput Stability.ai, X.ai milijardera Elona Maska i Character.ai. Čak i giganti kao što su Gugl i Meta poseduju svoje ai. domene.  

Za samo jednu godinu godinu registracije su se duplirale i u prošloj godini ih je bilo 287.432, prema vladinim podacima. Imajući u vidu da se ostrvo i dalje oporavlja od posledica pandemije na svetski turizam, ovi neočekivani prihodi im dobro dođu, posebno zato što ne podrazumevaju nikakav dodatni rad. 

profimedia

 

Od svog imena "ovajdilo se" još jedno ostrvce za koje većina ljudi verovatno nije čula. U pitanju je mala pacifička država Tuvalu sa oko 11.000 stanovnika, kojoj pripada domen.tv. 

Za razliku od Angilje, oni izdaju kontrolu nad domenom velikim stranim kompanijama, pa je tako pod američkim Verisign-om, Tuvalu dobijao svoj deo zarade u iznosu od pet miliona dolara godišnje, što je oko sedam procenata BDP-a. Od 2022. kontrolu nad domenom ima drugi američki internet gigant GoDaddy, a njegova popularnost naglo je skočila i zbog uspeha striming platforme Twitch.tv.

profimedia

 

Unosan biznis i sudski spor oko domena .me

Globalni brend od svog domena napravila je i susedna Crna Gora sa .me, što na engleskom znači "ja". Prema podacima koje je objavio specijalizirani ekonomski portal Senat.me to je najbrže rastući ccTLD domen u Evropi i dostigao je milion registrovanih korisnika.

Iza uspeha ovog brenda ne stoji samo puka slučajnost, već vešta marketinška stragija.

"Samim značenjem .ME ekstenzije na engleskom jeziku i našim marketinškim naporima, izgradili smo priču koja govori o tome da je .ME sinonim za autentičnost i korisnike koji žele da sebe, u generičkom svetu interneta, predstave kao originalne i jedinstvene ličnosti. Istu poruku slali smo i kompanijama koje su tražile domen za svoju onlajn prezentaciju: izabraćete .ME ukoliko želite drugačije ime, ono koje se lako pamti, privlači pažnju i izdvaja vas u moru drugih", piše u reklami ekipe koja stoji iza crnogorskog brenda.

profimedia

 

Ovaj biznis donosi oko osam miliona evra godišnje, ali je 2008. crnogorska vlada potpisala ugovor sa kompanijom sa večinsko američkim kapitalom DoMEn, nakon što je još 2006. po proglašenju nezavisnosti prepoznat potencijal specifičnog domena.

Ugovor Vlade Crne Gore i DoMEn-a potpisan je februara 2008. na pet godina, da bi aneksom iz 2013. bio produžen na još 10. Podrazumevao je da Vlada dobije 33 odsto od osnovnih i 70 odsto od, znatno ređih, premijum registracija i razvojnih projekata. Taj ugovor je istekao 31. marta 2023, nakon čega su Podgorica i DoMEn ušli u sudski spor oko kontrole nad biznisom registracije domena.

Naime, DoMEn tvrdi da je ugovor na snazi do 2033. ali je odlukom Privrednog suda u Podgorici odbijen tužbeni zahtev kompanije i predlog da se privremenom merom državi zabrani da raspiše javni poziv za novog agenta za registraciju, prenela je Pobjeda u januaru ove godine. 

Reč je o prvostepenoj presudi na koju stranke imaju pravo žalbe Apelacionom sudu. Ukoliko ova presuda postane pravosnažna, Domen će državi morati da plati 17,1 hiljada evra troškova, imajući u vidu da je vrednost postupka određena na 45 miliona eura, pisao je crnogorski list.

Komentari (0)

Magazin