Tehnologija

Deset neverovatnih primena novog ChatGPT-a: Od simultanog prevoda do "kloniranja" sajtova za nekoliko sekundi (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews

17/05/2024

-

20:10

Deset neverovatnih primena novog ChatGPT-a: Od simultanog prevoda do "kloniranja" sajtova za nekoliko sekundi (VIDEO)
Tanjug/AP/Michael Dwyer - Copyright Tanjug/AP/Michael Dwyer

veličina teksta

Aa Aa

Ranije ove nedelje, OpenAI je predstavio svoj najnoviji model veštačke inteligencije, GPT-4o, obećavajući značajnu nadogradnju mogućnosti ChatGPT-a.

Nadovezujući se na uspeh GPT-4, ovaj novi model cilja da učini ChatGPT pametnijim, lakšim za korišćenje i dostupnim svim korisnicima, uključujući i one bez plaćene pretplate.

Izlazak novog modela pratile su brojne demonstracije njegovih mogućnosti, kao što su napredna analiza vizuelnih inputa, rešavanje složenih matematičkih jednačina i tumačenje izraza lica.

Novi model je takođe sposoban da generiše sadržaj i razume komande glasom, tekstom ili slikama, dok istovremeno nudi odgovore u realnom vremenu.

Nakon lansiranja modela, korisnici su pronašli kreativne načine da koriste GPT-4o i dele svoje ideje na društvenim mrežama. Listu nekih od najkreativnijih i najkorisnijih primena GPT-4o objavio je Euronews.

Analiza podataka

GPT-4o je pokazao sposobnost obrade tabela i analize podataka za samo 30 sekundi. Sa samo jednim upitom, GPT-4o omogućava korisnicima da brzo transformišu neobrađene podatke u korisne informacije i radi kao alat za generisanje grafikona i statistike.

 

 

Kreiranje 3D modela

GPT-4o takođe može da generiše 3D modele iz tekstualnih upita za manje od 30 sekundi. 

Ova karakteristika olakšava brzu izradu prototipa, omogućavajući kreiranje i vizualizaciju detaljnih modela bez potrebe za specijalizovanim softverom ili obimnim tehničkim znanjem.

 

 

Transkripcija istorijskih tekstova

GPT-4o se može pohvaliti naprednim mogućnostima prepoznavanja slika, što su korisnici upotrebili na različite kreativne načine.

 

 

To uključuje njegovo korišćenje za prepisivanje starih spisa koji datiraju iz 1800. godine. Ova funkcija omogućava jednostavnu konverziju istorijskih dokumenata u digitalne formate.

Analiza izraza lica

Zahvaljujući naprednim mogućnostima prepoznavanja slika, GPT-4o može detaljno da interpretira lica i izraze lica. Takođe može opsežno da analizira emocionalno stanje osobe ili emociju koju njeno lice prenosi.

 

 

Simultani prevod

GPT-4 može da simultano prevodi više jezika. Ova funkcija omogućava korisnicima da momentalno dobiju prevod, olakšavajući komunikaciju i interakciju u različitim situacijama koje zahtevaju upotrebu više jezika.

 

 

Matematika

Nakon početnog pokretanja ChatGPT-a, bilo je kritika u vezi sa njegovom nesposobnošću da obavlja jednostavne matematičke zadatke.

 

 

Međutim, najnoviji model ima poboljšane mogućnosti dedukcije i može da odgovori na složena matematička pitanja sa većom preciznošću.

Takođe daje detaljna objašnjenja koraka uključenih u rešavanje ovih problema.

Generisanje video igrica

Jedan korisnik je čak napravio video igru za nekoliko sekundi, samo na osnovu snimka ekrana.

Alvaro Sintra je koristio GPT-4o da generiše kod u jeziku Python za potpuno funkcionalnu video igru pod nazivom „Breakout“, krenuvši samo od slike ekrana igre i jednostavnog upita: "Možeš li, molim te, da kodiraš ovo u Python-u?“

 

 

Ispomoć za slabovide osobe 

Još jedan pozitivan aspekt je to što napredne mogućnosti GPT-4o mogu učiniti svet pristupačnijim za osobe sa slabim vidom nudeći vizuelnu pomoć u realnom vremenu.

 

 

Ova tehnologija može da opisuje okruženje, identifikuje objekte i čita tekst, pomažući im u navigaciji i interakciji sa okruženjem.

Programiranje

GPT-4o nastavlja da demonstrira napredne mogućnosti kodiranja, pošto su ga korisnici uspešno koristili za različite programerske zadatke.

 

 

Jedan korisnik je bio u mogućnosti da generiše Facebook Messenger kod i klonira veb stranice u roku od nekoliko sekundi.

U drugom primeru je korisnik generisao HTML i CSS kod za veb stranicu na osnovu crteža izgleda stranice.

Sem Altman koristi GPT-4o da poveća produktivnost

Izvršni direktor OpenAI-a Sem Altman rekao je da koristi GPT-4o kao ličnog asistenta da poboljša svoju produktivnost.

 

 

Umesto da skače sa jednog taba na drugi u brauzeru i što mu ometa posao, on se oslanja na GPT-4o da mu momentalno odgovori na pitanja kako ne bi gubio vreme.

Komentari (0)

Magazin