Tehnologija

"Blu oridžin" nastavio komercijalne letove u svemir, u posadi i Ed Dvajt (90), prvi kandidat za crnog astronauta

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2024

-

18:30

"Blu oridžin" nastavio komercijalne letove u svemir, u posadi i Ed Dvajt (90), prvi kandidat za crnog astronauta
"Blu oridžin" nastavio komercijalne letove u svemir, u posadi i Ed Dvajt (90), prvi kandidat za crnog astronauta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svemirska kompanija Blu oridžin milijardera Džefa Bezosa nastavila je danas komercijalne letove u svemir, lansiranjem rakete sa ljudskom posadom, prenosi AP,

Šest ljudi u kapsuli na vrhu rakete  "Nju šeperd" poletelo je sa lansirnih postrojenja kompanije u zapadnom Teksasu, a očekuje se da će se raketa za višekratnu upotrebu odvojiti od kapsule i vratiti na kopno, dok će se kapsula sa posadom popeti dalje izvan granice Zemljine atmosfere, navodi agencija.

Posada rakete "Nju šeperd" uključuje i Eda Dvajta, prvog kandidata za crnog astronauta, kojeg je bivši američki predsednik Džon F. Kenedi odabrao 1961. da se obučava  kao astronaut, ali koji nikada nije poleteo u svemir i koji danas ima 90 godina.

Kratak let iz Zapadnog Teksasa učinio je Dvajta novim rekorderom, kao najstarije osobe u svemiru, pošto je skoro dva meseca starij od glumca iz serijala „Zvezdanih staza“ Vilijama Šatnera koji je poleteo 2021.

Ovo je prvo putovanje posade Blu oridžin-a posle skoro dve godine, nakon lansiranja rakete u septembru 2022. godine, koje se neuspešno završilo, kada je raketa počela da skreće sa planiranog kursa ubrzo nakon poletanja.

Letovi su nastavljeni prošlog decembra, ali bez posade u letelici, a  ovo je sedmo putovanje "svemirskih turista" sa kompanijom Blu oridžin-a.

Uz Dvajta, koji se bavi vajarstvom, na svemirsko putovanje danas su krenula i četiri preduzetnika iz SAD i Francuske i penzionisani računovođa, a cene njihovih karata nisu objavljene.


 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin