Tehnologija

Nije sve na internetu večno: Mnogi sajtovi "žrtve" digitalnog propadanja

Komentari

Autor: Euronews

26/05/2024

-

13:18

Nije sve na internetu večno: Mnogi sajtovi "žrtve" digitalnog propadanja
Nije sve na internetu večno: Mnogi sajtovi "žrtve" digitalnog propadanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novo istraživaje američkog Istraživačkog centra "Pew" pokazalo je da 38 posto svih internet stranica stvorenih u 2013. više nije dostupno, zbog fenomena koji su nazvali "digitalnim propadanjem".

Kada su istraživači analizirali i starije stranice, otkrili su da oko četvrtine svih onih stvorenih između 2013. i 2023. više ne postoje. Od tog broja, osam procenata nastalo je u 2023. 

"Internet je ogromno skladište modernog života, ali iako se korisnici širom sveta oslanjaju na internet, kako bi pristupali knjigama, slikama, medijskim izveštajima i drugim resursima, ovaj sadržaj ponekad nestane iz vidokruga", stoji u novoj studiji.

Istraživanje je definisalo nedostupne linkove, kao stranice koje više ne postoje na serveru, odnosno koje vode ka poruci "404", piše Euronews.

Naučnici su prikupili nasumičan uzorak stranica sa internet arhive "Common Crawl" koja beleži kako internet izgleda u bilo kom datom trenutku i izvukli oko 90.000 stranica iz poslednjih deset godina, kako bi videli da li i dalje postoje.

Otkrili su da, na primer, na Wikipediji oko 54 posto strana ima najmanje jedan link koji ne vodi nigde u odeljku za reference, a čak 23 posto novinskih sajtova imalo je neaktivan link. To je važilo i za 21 posto sajtova državnih službi, na kojim u proseku ima oko 50 neaktivnih linkova. 

Digitalno propadanje primetno je i na društvenim mrežama. Kada su istraživači analizirali objave na "X" platformi, otkrili su na uzorku od 4,8 miliona objava da svaka peta nije bila dostupna duže od nekoliko meseci na sajtu - bilo zato što je korisnički nalog izbrisan ili zato što je izbrisana sama objava.

Komentari (0)

Magazin