Tehnologija

Umesto radnika roboti i 3D štampači: Revolucionarni projekat u Kini, rok za završetak brane 2024. godina

Komentari

Autor: South China Morning Post, Jutarnji

11/05/2022

-

09:32

Umesto radnika roboti i 3D štampači: Revolucionarni projekat u Kini, rok za završetak brane 2024. godina
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hidroelektranu visoku 180 metara na Tibetanskoj visoravni gradiće roboti, a materijal će se praviti pomoću 3D štampača. Kineski naučnici gradilište pretvaraju u najveći 3D štampač na svetu, a očekuje se da projekat bude završen 2024. godine. Bespilotne bagere, kamione, buldožere, mašine za asfaltiranje u potpunosti će kontrolisati veštačka inteligencija, prenosi South China Morning Post. Proces izgradnje će biti aditivni, što znači da će se graditi, odnosno štampati deo po deo.

Brana Jangku će moći da šalje oko pet milijardi kilovat-sati električne energije godišnje iz gornjeg toka Žute reke u Henan. Struja će putovati kroz visokonaponsku liniju dugačku 1.500 metara, izgrađenu isključivo za prenos održive energije.

"Posle više godina razvoja i testiranja, 3D tehnologija za izgradnju velike infrastrukture spremna je za masovnu primenu. To će osloboditi ljude teškog, monotonog i opasnog posla", rekao je vodeći naučnik projekta Liu Tianiun u naučnom radu za Tsinghua University Journal.

U članku su Liu i njegov tim naveli prednosti svojih otkrića u oblasti veštačke inteligencije. Mašine će sada moći da prepoznaju skoro sve objekte na licu mesta, da se nose sa neizvesnostima životne sredine i fleksibilno obavljaju različite zadatke.

Što je najvažnije, tim ističe da veštačka inteligencija neće praviti ljudske greške. Liu tvrdi da su vozači kamiona često dostavljali materijal na pogrešne lokacije, dok su udarci i jake vibracije sprečavale vozače da postave stazu potpuno ravno. Većina radnika nije mogla tačno da pročita tehnička uputstva.

"Veštačka inteligencija opremljena znanjem i informacija, predstavlja novi alat koji će olikovati našu budućnost", rekao je Liu.

Ideja rođena pre desetak godina

Liu je došao na ideju da sa kolegama štampa velike građevinske projekte pre desetak godina. Ideja je bila da se čitavo gradilište pretvori u ogroman štampač sa velikim brojem automatizovanih mašina koje bi besprekorno radile zajedno. Štampač je prvenstveno razvijen kao alternativa koja proizvodi manje otpada od sečenja i mlevenja dragocenih materijala.

Pojedini arhitekti su počeli da koriste ovu tehnologiju na zgradama, ali svi prethodni projekti su bili mali. Sedište Dubai Future Foundation, prve zgrade napravljene korišćenjem 3D štampanja, visoke su samo šest metara.

Veštačka inteligencija je u prethodnim projektima imala samo ulogu koordinatora. Kineski gradski inženjeri su tako za samo četiri godine izgradili drugu najveću branu na svetu, Baihetan. Zbog brze izgradnje, kritičari projekta postavljaju pitanje koliko je taj proces štetan po životnu sredinu.

"Testiranje tehnologije u prethodnim građevinskim projektima pokazalo je da pametne mašine mogu da urade posao bolje od ljudi, posebno u teškim i opasnim uslovima", rekao je Liu. On nije odgovorio na pitanje o napretku brane Jangku, ali prema pisanju kineskih medija, radovi su počeli krajem prošle godine u tibetanskoj autonomnoj prefekturi Hainan, provincija Ćingaj.

3D gradilište će funkcionisati tako što će veštačka inteligencija podeliti kompjuterski model brane na slojeve. Nakon toga, tim robota će da dodaje slojeve jedan pojedan. Bespilotni bageri će moći da prepoznaju i utovare materijal iz skladišta u automatizovane kamiona. 

Centralna veštačka inteligencija će izračunati optimalnu rutu kojom će kamioni slediti i tako će pravi materijal završiti na pravom mestu u pravo vreme. Tamo će biti locirani robotskim buldožerima i asfalterima i pretvoreni u sloj brane. Automatizovani valjci će pritiskati ovaj sloj dok ne postane čvrst. Valjci će imati senzore koji će analizirati vibracije tla i druge podatke za praćenje kvaliteta izgradnje.

Neće se svi radovi na izgradnji brane obavljati mašinama. Otkopavanje kamenja sa obližnjih planina radiće se ručno zbog složenosti zadatka.

Tim napominje da se ova tehnologija može koristiti iu drugim infrastrukturnim projektima, na primer u izgradnji aerodroma i puteva.

"3D tehnologija ima svoje granice, ali će u budućnosti naći više primena. Ne može da štampa strukturu koja se sastoji od različitih materijala, na primer od armiranog betona koji se sastoji od čelika i cementa. Ali armija građevinskih robota može da pomogne u naglom padu broja radnika koji uzrokuje pad nataliteta", objanio je Lui.

Komentari (0)

Magazin