Tehnologija

Počinje Vajb Fektori, prvi gejming festival u Novom Sadu: Događaj namenjen i deci i roditeljima

Komentari

Autor: Nataša Kovačev, Euronews Srbija

21/10/2022

-

15:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novosadski sajam će u naredna tri dana, od 21. do 23. oktobra, biti adresa ključnih ljudi iz gejming industrije u regionu. Vajb fektori (Vibe Factory) festival, prvi ovog tipa održava se u Novom Sadu. Od svih drugih sličnih gejming festivala razlikuje se po tome što u fokus stavlja obrazovanje i zapravo ovu industriju u funkciji obrazovanja.

Ivana Stojanović, članica Vajb Fektori tima, za Euronews Srbija objašnjava da je reč o porodičnom festivalu. 

"On je namenjen kako deci, već uzrasta od tri i po godine, tako i njihovim roditeljima. Ovo je svet naše dece. Oni su sa tri i po godine već tehnološki potkovani da bolje mogu da razumeju mnoge stvari bolje od nas, a na nama je da pratimo tehnološki razvoj i njihova interesovanja, ali i da svojim iskustvom pokažemo da to mora da se kanališe, prati, vodi računa da ne bude nekih zloupotreba. Tek onda možemo da računamo na to da gejming bude upotrebljen u pravom smislu, na pravi način, zapravo kao poželjan alat za sticanje novih znanja i veština", kaže Stojanović.

Virtualne ture, takmičenja u gejmingu, promocije aplikacija i digitalnih potencijala približiće posetiocima sajma ovu industriju koja je jedna od najbrže rastućih u svetu. Kroz brojne panele, govoriće se i o mogućnosti umrežavanja gejminga sa obrazovnim sistemom i državnim instutucijama, ali i o odgovornom i kontrolisanom pristupu video igricama.

Euronews/Printscreen

 

Na događaju, između ostalih, učestvuje Fakultet dramskih umetnosti koji je uveo departman za video igre, predstavnici Međunarodne asocijacije Pegi, koja se bavi klasifikovanjem društvenih igara, kao i Triniti univerziteta iz Dablina  i mnogi drugi relevantni gosti iz sveta gejminga.

Na prvom Vajb fektori festivalu mogu da dobiju savete i oni koji žele da postanu deo gejming industrije.

"Potrudili smo se da tokom tri dana organizujemo šest-sedam panela. Svaki od njih je interesantan za sebe i svaki od njih komunicira upravo ovo, a to je da se pokaže koliko je gejming industrija široka zbog čega je toliko atraktivna i trudi se da roditeljima približi šta to sve gejming podrazumeva", dodala je naša sagovornica.

Posetioci će na festivalu moći da učestvuju u gejming turniru, da se takmiče kao profesionalci u šest trenutno najpopularnijih svetskih igrica, moći će da snimaju spotove i učestvuju u izazovima sa jutjuberima, da se kostimiraju u svoje omiljene junake, ali i da učestvuju u radionicama robotike i da osvoje vredne nagrade.

Sajam sva tri dana traje od 9 do 20 časova, a dnevne, trodnevne i porodične karte se mogu kupiti preko Gistiksa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin