Tehnologija

Sud odlučio da nema dovoljno dokaza da Fejsbuk drži monopol nad društvenim mrežama, kongresmeni nezadovoljni

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN

29/06/2021

-

23:07

Sud odlučio da nema dovoljno dokaza da Fejsbuk drži monopol nad društvenim mrežama, kongresmeni nezadovoljni
AP/Noah Berger - Copyright AP/Noah Berger

veličina teksta

Aa Aa

Savezni sud u SAD odbacio je tužbu Federalne trgovinske komisije (FTK) protiv Fejsbuka, zbog toga što nisu podneli dovoljno dokaza za svoje tvrdnje da ovaj tehnološki gigant drži monopol kada su društvene mreže u pitanju.

U obrazloženju presude, sudija Džejms Bozberg je rekao da FTK "nije navela dovoljno činjenica kako bi bez sumnje dokazala da Fejsbuk ima monopol na tržištu usluga društvenih mreža". Naime, FTK je u tužbi navela da Fejsbuk drži "više od 60 odsto" tržišta društvenih mreža.

Tužba je odbačena u ponedeljak preko dana, a do uveče je vrednost deonica Fejsbuka prvi put prešla milijardu dolara. Time je ova kompanija postala peta po vrednosti u SAD - od nje su vredniji samo Epl, Majkrosoft, "Amazon i Alfabet.

Kako su tvrdili iz FTK u tužbi, Fejsbuk je kršio antimonopolske zakone time što je kupovao male startap kompanije koje još nisu preuzele primat na tržištu, a za koje su smatrali da bi mogle da im predstavljaju pretnju. Ovu praksu nazvali su "sahrani ili kupi", a kao primere su naveli kupovinu startapa kao što su Instagram i "WhatsApp".

Tražila se i odluka na osnovu koje bi Fejsbuk morao da obavesti zvaničnike u slučaju bilo kakve akvizicije skuplje od 10 miliona dolara.

Kongresmeni nezadovoljni

Odluka Saveznog suda da odbaci tužbu, naišla je na osude obe partije u američkom Kongresu. 

"Ovo pokazuje da je neophodno doneti mnogo oštrije zakone da bi se sprečila spajanja kompanija koja idu na štetu konkurenciji, ali i gotovo nasilničko ponašanje u digitalnoj ekonomiji. Čak 48 državnih tužilaca saglasno je da je Fejsbuk monopolista, i da je zloupotrebio monoplsku moć kako bi 'kupio ili sahranio' potencijalne pretnje na tržištu", saopštili su kongresmeni Džeri Nadler i Dejvid Sisilin, prenosi CNN.

Tužba koju je FTK podnela protiv Fejsbuka, poslednji je u nizu pokušaja regulatora da stanu na put tehnološkim gigantima.

Unsplash

 

U SAD je namera da se to desi dodatno pojačana time što je za predsednika ove komisije imenovana Liza Kan, koja je poznata po tome što je često govorila o tome da bi trebalo ograničiti moć kompanije Amazon.

Opšteprihvaćeno mišljenje ili dokazana činjenica?

Bozbergova presuda, međutim, možda i pomalo neočekivano, osvetljava drugi problem - koliko je mišljenje o monopolu Fejsbuka jednostavno prihvaćeno u javnosti "zdravo za gotovo", a koliko je to, sa druge strane, zapravo teško dokazati.

U pokušaju da obrazloži svoju tužbu, FTK je naveo da Fejsbuk šteti konkurenciji u koju spadaju platforme "Myspace", "Path" i "Friendster", koje su ili ugašene, ili imaju zanemarljivo malo broj korisnika.

"Gotovo kao da je komisija očekivala od Saveznog suda da samo klimne glavom na opšteprihvaćeno mišljenje da je kompanija Fejsbuk monopolista", rekao je Bozberg.

Na tvrdnje da je Fejbuk kupio Instagram i platformu "WhatsApp" dok još nisu imali veliku popularnost da bi sprečio konkurenciju, Bozman je odgovorio da su tužioci "jednostavno previše čekali", s obzirom na to da su se ove akvizicije desile 2012 i 2014. godine, prenosi . 

Iz Fejsbuka su ovu odluku dočekali sa odobravanjem, i u saopštenju su naveli da se oni na tržištu takmiče sa mnogim drugim platformama koje dozvoljavaju korisnicima slanje poruka ili neki drugi vid interakcije, dodajući da u ovu grupu spadaju Jutjub, Tviter, LinkedIn i TikTok.

Tanjug AP/Wilfredo Lee

 

Važno je napomenuti, međutim, da je sudija Bozman u obrazloženju rekao kako se ova tužba odbacuje, ali da to ne znači i da je čitv slučaj završen.

Ukoliko FTK može da dostavi neke kredibilne dokaze, naveo je on, spreman je da ponovo razmotri čitavu stvar.

Dao je komisiji rok od 30 dana da ponovo napišu tužbu, čime ih je praktično pozvao da poprave tekst i ponovo mu ga pošalju. Ostaje da se vidi da li će FTK uspeti da dokaže monopol Fejsbuka, ali recimo da tehnološki gigant još uvek ne bi trebalo da se potpuno opusti.

(Priredio: J.Đ.)

Komentari (0)

Magazin