Tehnologija

"Jeste, svinje lete", ali kao ekološko gorivo za avione: Budućnost ili aktivisti pred vratima aviokompanija?

Komentari

Autor: Euronews

04/06/2023

-

22:35

"Jeste, svinje lete", ali kao ekološko gorivo za avione: Budućnost ili aktivisti pred vratima aviokompanija?
"Jeste, svinje lete", ali kao ekološko gorivo za avione: Budućnost ili aktivisti pred vratima aviokompanija? - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Svinjska mast može se pretvoriti u avionsko gorivo, ali koliko bi to moglo da našteti životnoj sredini?

Skoro 9.000 mrtvih svinja bilo bi potrebno za let od Pariza do Njujorka, procena je grupe koja vodi kampanju za korišćenje ekološki prihvatljivijeg avio-goriva. Masnoća od mrtvih svinja, pilića i goveda se koristi za pravljenje ekološki prihvatljivijeg goriva za mlazne avione, ali postoji upozorenje da će to izazvati kontraefekat i biti još štetnije za planetu.

Grupa "Transport i životna sredina" sa sedištem u Briselu je u novom izveštaju alarmirala svetsku javnost jer su aviokompanije tražile alternativu za gorivo pod pritiskom da smanje emisije ugljenika koje obično potiču od sagorevanja fosilnog goriva kerozina, piše Euronews.

 

 

Pošto se životinjska mast smatra otpadom odnosno nusproizvodom industrijske proizvodnje mesa, očekivalo se da avionsko gorivo napravljeno od nje ima manji ugljenični uticaj na atmosferu. Zato se upravo na zahtev tih kompanija očekuje da će potražnja za gorivom od životinjske masti biti utrostručena do 2030. godine.

Ne možete ubiti toliko životinja koliko vam je potrebno

Problem je što se ova životinjska mast koristi u mnogim drugim industrijama, kao što su proizvodnja hrane za kućne ljubimce, sapun i kozmetika. Transport & životna sredina pišu u svom izveštaju: "Dostupnost životinjskih masti je ograničena. Jednostavno ubijanje više životinja nije opcija". 

Prema proračunima ove organizacije, da bi se u potpunosti pokrenuo transatlantski let između Pariza i Njujorka, bilo bi potrebno 8.800 mrtvih svinja u oba smera. Takođe se navodi da već postoji značajan pritisak na zalihe životinjske masti jer je njena upotreba u gorivu već porasla četrdeset puta od 2006.

Barbara Smailagić, stručnjakinja za biogoriva u organizaciji Transport & životna sredina kaže: „Ispostavilo se da će svinje leteti. Godinama smo sagorevali životinjske masti u automobilima, a da vozači to i ne znaju. Sada će njihova mast preći i u avione na vašem sledećem letu. Ali to se ne može održati na uštrb drugih sektora, koji će zauzvrat verovatno preći na štetne alternative poput palminog ulja". 

U izveštaju se navodi da će druge industrije pribegavati palminom ulju jer ono ima slična svojstva kao životinjske masti i da je najjeftinija dostupna opcija.

Međutim, njegova sve veća upotreba povezana je sa povećanim štetnim emisijama jer se stare šume koje skladište ogromne količine ugljenika krče za nove plantaže. 

"Konkurentna upotreba životinjskih masti predstavlja izazov povećanja proizvodnje otpadnog biogoriva. Životinjske masti ne rastu na drveću. Dobavljači hrane za kućne ljubimce sada će morati takođe da u svoje proizvode umesto masti stavljaju palmino ulje", rekla je Smailagić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin