Tehnologija

Posle Francuske i Nemačka i Belgija ispituju moguće veće zračenje ajfona 12

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2023

-

11:47

Posle Francuske i Nemačka i Belgija ispituju moguće veće zračenje ajfona 12
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka i Belgija će ispitati moguće povećano zračenje ajfona 12 kompanije Epl na osnovu istraga Francuske povodom tog pitanja, saopštila su danas regulatorna tela dve zemlje. 

Nemačko regulatorno telo saopštilo je za Rojters da je u kontaktu sa odgovarajućim organima u Francuskoj povodom tog pitanja, navodeći da francuska procedura ima vodeću funkciju za Evropu u celini.

Belgijski državni sekretar za digitalizaciju Matje Mišel rekao je danas za Rojters da će zatražiti od regulatornog tela za telekomunikacije da analizira potencijalne zdravstvene rizike u vezi sa mogućim povećanim zračenjem Eplovih ajfona 12 nakon što je Francuska naredila da se obustavi prodaja tog modela zbog zračenja većeg od dozvoljenog.

Francuska Nacionalna agencija za frekvencije (ANFR) poručila je u utorak Eplu da bi trebalo da obustavi prodaju ajfona 12 u Francuskoj nakon što je ta agencija sprovela testove za koje kaže da su pokazali da je specifična stopa apsorpcije (SAR) tog modela pametnog telefona bila veća od one dozvoljene na osnovu zakona. 

"Nepostupanje će rezultirati povlačenjem opreme koja je već stavljena na raspolaganje potrošačima", naveo je ANFR.

Kompanija Epl saopštila je u sredu da je njen model ajfona 12 dobio više sertifikata međunarodnih tela o usklađenosti sa globalnim propisima i standardima za nivo zračenja nakon što je ANFR rekao da bi kompanija trebalo da obustavi prodaju tog modela telefona zbog povećanog nivoa zračenja.

Epl je saopštio da je za ANFR obezbedio višestruke svoje i nezavisne laboratorijske rezultate treće strane koji dokazuju usklađenost zračenja ajfona 12, preneo je Rojters. 

Kompanija je rekla da osporava rezultate revizije koju je sproveo AFNR i da će nastaviti da se angažuje da pokaže da nema povećanog zračenja.

Komentari (0)

Magazin