Zdravlje

"Obećana zemlja" za ljude koji žele da okončaju svoj život: U Belgiju zbog eutanazije dolaze i stranci

Komentari

Autor: Euronews

05/11/2023

-

15:00

"Obećana zemlja" za ljude koji žele da okončaju svoj život: U Belgiju zbog eutanazije dolaze i stranci
Ilustracija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Belgija je 2002. godine ozakonila eutanaziju, a danas u tu zemlju sve češće dolaze i stranci koji imaju želju da okončaju svoj život. Tokom prošle godine više od 70 Francuza odabralo je da umre u Belgiji, ali su prethodno morali da ispune niz uslova.

Sabin je patila od hroničnog artritisa od pete godine života. Posle dva srčana udara, problema sa disanjem, kontinuiranim bolovima i dozama mofrijuma koji su ih pratili, odlučila je da okonča svoj život u 56.

Budući da je živela u predgrađu Lila, njen zahtev prihvaćen je zahvaljujući pomoći grupe penzionisanih lekara. Za nekoliko nedelja, Sabin će preminuti u Belgiji, na dan koji sama odabere.

"Preuzela sam kontrolu nad svojim životom. Biram kako će se on završiti. Radije bih otišla dostojanstveno u miru i tišini okružena voljenima, nego u bolnici", rekla je ona za Witness.

Poput Sabin, 71 osoba iz Francuske ove godine je otputovala u Belgiju da umre. Iako strani pacijenti su manjina i ne opterećuju tamošnji sistem, zahtevi za eutanaziju su u porastu.

"Moramo imati u vidu uslove"

Doktori i bolnice moraju da se nose sa analiziranjem zahteva i njihove opravdanosti. Žaklin Heremans, predsednica Udruženja za pravo na dostojanstvenu smrt (Association pour le Droit de Mourir dans la Dignité) ističe da se van Belgije formirala netačna slika o onome što predstavlja eutanazija. 

Pixabay

 

"Pošto je od toga u Francuskoj stvorena karikatura, pojedini ljudi tamo misle da je dovoljno doći u Belgiju, tražiti eutanaziju i dobiti je. Iako je naš zakon fleksibilan, moramo imati u vidu da postoje uslovi", ističe Žaklin za Euronews.

Belgijski zakon navodi tri bitna uslova, da bi eutanazija bila dozvoljena: zahtev mora biti dobrovoljan, razmotren i više puta ponovljen. Podrazumeva se da pacijent trpi neizdrživu patnju i da je ta patnja posledica neizlečive i ozbiljne bolesti.

Dva različita doktora moraju da potvrde da su svi ti kriterijumi ispunjeni. 

Mark Dekroli, lekar opšte prakse iz Brisela, ističe da je za pacijente eutanazija "mogućnost, a ne pravo" i da je isto tako za lekare "mogućnost, a ne dužnost".

U Evropi najdužu tradiciju u asistiranim samoubistvima ima Švajcarska, koja je ovu praksu ozakonila 1941. dok su u Evropskoj uniji Belgija i Holandija bile su prve zemlje koje su 2002. dozvolile eutanaziju, a Luksembur im se pridružio 2009, potom Španija 2021. i na posletku Portugal 2023. 

U Francuskoj je razmatranje predloga zakona o legalizaciji asistiranog samoubistva odloženo za 2024. godinu.

Komentari (0)

Magazin