Zdravlje

Novo istraživanje: Veganska ishrana za samo dva meseca poboljšava zdravlje srca

Komentari

Autor: Science Alert

05/12/2023

-

08:04

Novo istraživanje: Veganska ishrana za samo dva meseca poboljšava zdravlje srca
Novo istraživanje: Veganska ishrana za samo dva meseca poboljšava zdravlje srca - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Biljna ishrana, bez ikakvih dodataka namirnica životinjskog porekla, za samo dva meseca može da snizi insulin, smanji telesnu masu i parametre koji upućuju na bolesti srca i pretnju od moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

Studija sprovedena na Stenford univerzitetu uključila je 22 para zdravih jednojajčanih blizanaca, koji su podeljeni u dve grupe. Obe su tokom trajanja studije jeli zdrave namirnice poput povrća, mahunarki, voća, integralnih žitarica i orašastih plodova, ali je samo jedna konzumirala preporučene količine mesa, dok je druga bila isključivo na biljnoj, odnosno veganskoj ishrani.

Tokom prve četiri nedelje obe grupe su dobijale obroke za doručak, ručak i večeru i stroga uputstva oko toga kakve užine mogu da jedu, piše Science Alert.

Tokom drugog dela eksperimenta, nastavili su sa propisanom ishranom, ali su sami pripremali obroke. Preporučeno im je da jedu sve dok se ne osećaju sitim, budući da cilj nije bio da bilo ko od učesnika smrša.

Dok su i jedna i druga grupa na kraju studije imali bolje kardiovaskularno zdravlje, blizanci koji su bili na isključivo biljnoj ishrani pokazali su drastično bolje rezultate. Ne samo da su smanjili jutarnji insulin za 20 procenata, nego je kod njih smanjen i nivo takozvanog "lošeg" LDL holesterola.

Prosečan nivo tog parametra je kod svaštojeda pao sa 118,5 mg/dL pre eksperimenta na 116,1 posle eksperimenta, a u veganskoj grupi sa 110,7 na 95,5 mg/dL.

Kristofer Gardner, istraživač u oblasti nutricionizma sa Stenford univerziteta, koji je bio uključen u ovu studiju, kaže da rezultate ne treba tumačiti doslovno.

"Veganska ishrana može da donese brojne dodatne koristi poput boljeg zdravlja mikrobioma creva i smanjenje gubitka telomera, što usporava starenje tela, ali važnije od strogog prelaska na veganstvo je da uključite više biljne hrane u svoju ishranu", istakao je stručnjak.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu JAMA Network Open.

Komentari (0)

Magazin