Zdravlje

Šta je bilo sa čovekom koji je primio tri doze različitih vakcina protiv kovida 19?

Komentari

Autor: Yahoo News

10/05/2021

-

11:30

Šta je bilo sa čovekom koji je primio tri doze različitih vakcina protiv kovida 19?
Šta je bilo sa čovekom koji je primio tri doze različitih vakcina protiv kovida 19? - Copyright Tanjug AP/Jonathan Hayward

veličina teksta

Aa Aa

Medicinski stručnjak koji vodi studiju o mešanju vakcina protiv kovida 19 u Hongkongu ispitaće redak slučaj 32-godišnjaka koji je primio tri doze dve različite vakcine protiv virusa korona.

Profesor Ivan Hung Fan-ngai sa Univerziteta u Hongkongu, koji je ujedno i savetnik vlade o efektima vakcine, rekao je da će se njegov tim sastati sa neimenovanim čovekom kako bi odradili nekoliko testova.

"Nadgledaćemo slučaj na zahtev Ministarstva zdravlja. To nije deo našeg istraživanja. U osnovi, uradićemo neke testove krvi i proveriti nivo njegovih antitela. Ako ne pokaže željene reakcije, za sada ne bi trebalo da bude većih problema. Ali i dalje će biti potrebno dugoročno posmatranje pre nego što se donese bilo kakav zaključak", rekao je Hung.

Zdravstveni zvaničnici izvestili su da je muškarac primio tri doze vakcine. Prvo je primio Fajzer/Biontek 12. marta. Potom je 28. marta otišao u privatnu kliniku i primio dozu Sinovaca, bez obelodanjivanja prethodne doze Fajzera.

Privatni lekar prijavio je čoveka nakon provere elektronskog kartona o  vakcinaciji pacijenta, ali tek nakon što je on primio ubod. Lekar mu je rekao da ne prima drugu dozu Sinovakove vakcine protiv kovida, ali je on dve nedelje kasnije otišao i ponovo primio Fajzer/Biontek, ne prijavljujući osoblju istoriju vakcinacije.

Portparol Ministarstva zdravlja rekao je u ponedeljak da nije primio nijedan izveštaj o neželjenim efektima povezanim sa ovim slučajem.

Hung je savetovao da se vakcine ne mešaju rekavši da to može biti "rizično". 

"Bilo je i ranije vesti koje su ukazivale da neke zemlje žele da isprobaju mešanje vakcina da bi prevazišle uska grla u snadbevanju. Ali nismo čuli za objavljene rezultate efikasnosti. Dve doze iste vakcine su već dovoljne", naglasio je prof. dr Hung.

Inače, Hung vodi jednogodišnje kliničko istraživanje o vakcinama Sinovac i Fajzer/Biontek kako bi utvrdio da li bi mešanje obe vrste pružilo bolju zaštitu od dve doze istom vakcinom. Za kliničko ispitivanje regrutovaće više od 100 dobrovoljaca.

Vakcine Sinovac i Fajzer/Biontek su inače zasnovane na potpuno različitoj tehnologiji - prva koristi neaktivni virus, dok se druga zasniva na molekulu RNK kako bi stimulisala imuni sistem u stvaranju antitela. 

Hung je rekao da dotični 32-godišnjak neće biti deo njegovog istraživanja.

"Samovoljno dobijanje mešanih vakcina nije isto što i uzimanje različitih vakcina u okviru naše kliničke studije. Pratimo niz procedura i učesnici će dobiti samo dve doze", istakao je.

Inače, do sada je u Kini zabeleženo 17 smrtnih slučajeva među ljudima koji su bili vakcinisani. Budući da su u pitanju bile starije osobe sa hroničnim bolestima, njihova smrt se ne povezuje sa vakcinama.

 

Komentari (0)

Magazin