Zdravlje

Britanski stručnjaci smatraju "sasvim izvesnim" pojavu mutacije korone koja će biti otporna na vakcine

Komentari

Autor: CNN

02/08/2021

-

07:27

Britanski stručnjaci smatraju "sasvim izvesnim" pojavu mutacije korone koja će biti otporna na vakcine
Koronavirus - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, Ted S. Warren Matilde Campodonico, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U analizi britanskih akademika, koju je objavila zvanična naučno-savetodavna grupa Vlade Velike Britanije, piše da oni veruju da će se "skoro sigurno" pojaviti varijanta SARS-CoV-2 koja će "dovesti do momentalnog neuspeha vakcine".

Analiza još uvek nije recenzirana i predstavlja rano istraživanje koje je teorijsko i ne daje nikakve dokaze da je takva varijanta sada u opticaju.

Ipak, dokumenti su objavljeni "kao štampane publikacije koje su vladi pružile brze dokaze u slučaju hitnosti". List je datiran na 26. jul, a objavila ga je britanska vlada u petak.

Naučnici pišu da, pošto je iskorenjivanje virusa "malo verovatno", imaju "veliko uverenje" da će se nove mutacije i dalje pojavljivati. Kažu da je "gotovo sigurno" da će doći do "postepenog ili tačkastog nagomilavanja antigenih varijacija, koje će na kraju dovesti do trenutnog neuspeha vakcine".

Oni preporučuju vlastima da nastave sa naporima kojima će se smanjiti transmisija virusa, kako bi ujedno smanjili šanse za nastanak nove mutacije otporne na vakcinu.

Takođe preporučuju da se istraživanje usresredi na nove vakcine koje, ne samo da sprečavaju prijem u bolnicu i teži ishod bolesti, već izazivaju "visok i izdržljiv nivo imuniteta sluznice".

Cilj bi, kažu, trebalo da bude "smanjenje infekcije i prenosa od vakcinisanih pojedinaca" i "smanjenje mogućnosti mutacija kod vakcinisanih pojedinaca". Istraživanja su već u toku u nekoliko kompanija koje proizvode vakcine protiv kovida 19 kako bi se uzele u obzir nove varijante virusa.

Dosadašnje mutacije i vakcine

Mišljenja su izražena u radu "grupe akademika o scenarijima za dugoročnu evoluciju SARS-CoV-2", a raspravljala ih je i objavila britanska Naučno-savetodavna grupa za hitne slučajeve (SAGE).

Oni pišu da neke varijante, koje su se pojavile u proteklih nekoliko meseci, "pokazuju smanjenu podložnost imunitetu stečenom vakcinom, iako nijedna mutacija do sada nije bila stoprocentno otporna na vakcinu".

Upozoravaju da su se ove varijante pojavile "pre nego što je vakcinacija bila široko rasprostranjena", i da će se "kako se vakcinacija bude rasprostranjivala, sve više povećavati prednost prenošenja virusa koji može izbeći imunitet stečen vakcinom".

Ovo je problem na koji je SAGE i ranije upozoravao.

Nekoliko minuta nakon sastanka održanog 7. jula, naučnici SAGE su napisali da "kombinacija velike prevalencije i visokog nivoa vakcinacije stvara uslove pogodne za pojavu varijanti koje će biti imune na vakcine". Rečeno je da je "verovatnoća da se to dogodi nepoznata, ali bi takva varijanta predstavljala značajan rizik i u Velikoj Britaniji i u svetu".

Komentari (0)

Magazin