Zdravlje

Medicinski fenomen u Nemačkoj: Pacijent vakcinisan 217 puta protiv koronavirusa bez ikakvih posledica

Komentari

Autor: BBC

05/03/2024

-

21:02

Medicinski fenomen u Nemačkoj: Pacijent vakcinisan 217 puta protiv koronavirusa bez ikakvih posledica
Medicinski fenomen u Nemačkoj: Pacijent vakcinisan 217 puta protiv koronavirusa bez ikakvih posledica - Copyright Tanjug/AP/Mark J. Terrill

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos lekarskim savetima, 62-godišnji muškarac iz Nemačke vakcinisao se 217 puta protiv koronavirusa, prenosi BBC. Bizaran slučaj je dokumentovan u časopisu "The Lancet Infectious Diseases".

"Čini se da čovek nije pretrpeo nikakve štetne posledice", kažu istraživači sa Univerziteta Erlangen-Nirnberg.

"Za njegov slučaj smo saznali iz novinskih članaka", rekao je dr Kilijan Šober, sa univerzitetskog odeljenja za mikrobiologiju.

"Potom smo ga kontaktirali i pozvali ga da se podvrgne raznim testovima na našem Univerzitetu", objašnjava doktor, navodeći da je nemački državjanin bio veoma zainteresovan za to.

Doktor objašnjava da su koristili uzorke njegove krvi kako bi utvrdili na koji način njegov imuni sistem reaguje na primljenu terapiju.

Osim toga, dokaze o 130 uboda prikupio je javni tužilac nemačkog grada Magdeburga, koji je pokrenuo istragu povodom navoda o prevari, ali krivična prijava nije podneta.

"Nijednom se nije zarazio"

Kako piše BBC, kovid vakcine ne mogu izazvati infekciju, ali mogu naučiti telo kako da se bori protiv bolesti. Takođe, vakcine sa ribonukleinskom kiselinom deluju tako što pokazuju ćelijama tela deo genetskog koda virusa.

Imuni sistem bi tada trebalo da prepozna i nauči kako da se bori protiv kovida, u trenutku kada se sa njim susretne. 

Ipak, iako su se doktori brinuli o hiperstimulaciji imunog sistema kod ovog pacijenta, jer bi ponavljanje doza moglo da dovede do zamora određenih ćelija, istraživači nisu to primetili kod 62-godišnjaka.

Takođe, nije utvrđeno da je ikada bio zaražen kovidom. Istraživači su ipak naglasili da nema potrebe da pacijent primi više od tri doze ove vakcine. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin