Društvo

Mitrović: Informisanost o HPV bolja, aktivno raditi na promociji vakcine

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2024

-

08:33

Mitrović: Informisanost o HPV bolja, aktivno raditi na promociji vakcine
Mitrović: Informisanost o HPV bolja, aktivno raditi na promociji vakcine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najnoviji podaci istraživanja o informisanosti stanovništva o HPV imunizaciji, koje je Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori” realizovalo tokom februara uz pomoć Udruženja žena “Naša Aska” pokazuju da je informisanost o humanom papiloma virusu u Srbiji mnogo bolja, ali i dalje mala u poređenju sa evropskim zemljama.

"Iako čak 85 odsto ispitanika zna da HPV infekcija može da izazove karcinom, mi i dalje imamo svega pet odsto vakcinisane dece", rekla je za Tanjug dr Jelena Mitrović, pedijatar DZ "Simo Milošević" Čukarica. 

Ona navodi da u zemlji u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice zabrinjavajući podatak jeste da je dve trećine ispitanika reklo da im pedijatri uopšte nisu preporučili imunizaciju dece protiv ovog virusa. 

"Rak grlića materice je četvrti najčešći oblik raka kod žena u svetu i godišnje od njega umre oko 300.000 pacijentkinja. Sa više od 1.500 novoobolelih i približno 700 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka kod žena u Srbiji. Od juna 2022. država je prepoznala imunizaciju kao najefikasniju zaštitu od HPV, vakcina je besplatna za sve dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina", istakla je dr Mitrović. 

Navodi da rak grlića materice nastaje sporo i da efekat na smanjenje učestalosti ovog oboljenja nastaje tokom više godina i decenija nakon uvođenja vakcine. 

"Podaci pokazuju da je u zemljama gde je vakcina uvedena, već došlo do drastičnog smanjenja obolevanja", rekla je dr Mitrović. 

Dodaje da je u Srbiji vakcina protiv HPV uvrštena kao preporučena, ali ne i obavezna, a da ono što je važno jeste da ta preporuka ne sme da ostane mrtvo slovo na papiru, nego da i zdravstveni radnici aktivno rade na promociji vakcine, jer je preporuka isto toliko jaka kao i ona koja važi i za obavezne vakcine. 
 

Komentari (0)

Srbija