Društvo

Od velikog kašlja najugroženija novorođenčad: Kada bi Srbija mogla da uvede vakcinu protiv pertusisa za trudnice

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

03/03/2024

-

14:00

Od velikog kašlja najugroženija novorođenčad: Kada bi Srbija mogla da uvede vakcinu protiv pertusisa za trudnice
Od velikog kašlja najugroženija novorođenčad: Kada bi Srbija mogla da uvede vakcinu protiv pertusisa za trudnice - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od početka godine u Srbiji su potvrđena 502 slučaja velikog kašlja, a preminulo je dvoje dece - odojčadi. Lekari kažu da su bebe u prva dva meseca života najugroženije, jer nisu stasale da prime vakcinu i nemaju razvijen imunitet zbog čega kontakt sa bakterijom Bordatelom pertusis ( Bordetella pertussis) može biti koban za njih. 

Ne raste broj obolelih od velikog kašlja samo u Srbiji, već i u celom svetu. Kako bi što bolje zaštitili novorođenčad i mlađu odojčad, mnoge evropske zemlje preporučuju vakcinaciju protiv pertusisa za sve trudnice. Vakcinacija trudnica u Danskoj je počela od 1. januara, u Norveškoj će početi od proleća, a u SAD i Velikoj Britaniji vakcina je odavno dostupna.

I u Srbiji se razmišlja o tome. Ministarka zdravlja Danica Grujičić nedavno je rekla da se to pitanje ozbiljno razmatra i da je na Republičkoj stručnoj komisiji za pedijatriju i infektivne bolesti da donese odluku.

Inače, bebe primarnu vakcinu protiv velikog kašlja primaju sa navršena dva meseca života, zatim sa četiri i šest meseci. Prva revakcina daje se sa 18 meseci, a zatim pred polazak u školu. Jak kolektivni imunitet obezbeđuje se ukoliko se vakciniše više od 95 odsto dece u generaciji. To znači da čak i kada se pojavi bakterija Bordatela pertusis, ona ne može dalje da se širi. Na taj način se štite i oni koji su nevakcinisani.

Treba napomenuti da vakcinacija, ali ni preležana bolest ne daju trajnu imunitet. Dobra zaštita traje prve četiri godine od vakcinacije, a zatim počinje da slabi od pete do 10. godine. Pravilnikom o obaveznoj i preporučenoj vakcinaciji predviđeno da se od 2025. godine uvede još jedna revakcina protiv velikog kašlja kod dece koja završavaju osmi razred. 

Vakcina nije registrovana za odrasle

Lekari kažu da se u 2025. godini može očekivati i preporuka za vakcinaciju trudnica. Razlog je jednostavan - u Srbiji trenutno nije registrovana vakcina protiv velikog kašlja za odrasle. Postojeće vakcine koje se daju namenjene su za dečji uzrast. 

Da bi od naredne godine počela vakcinacija dece koja su osmi razred, mora se registrovati vakcina protiv velikog kašlja namenjena odraslima u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS). 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Lekari se takođe slažu da je jedina zaštita za novorođenčad i mlađu odojčad vakcinacija trudnica.

Virusolog Ana Gligić objašnjava da se antitela na taj način prenose sa majke na dete i tako obezbeđuje zaštita.

"Vakcinacija trudnica se preporučuje u drugom ili trećem trimestru trudnoće. Stvorena antitela štite i bebu, tako da nema bojazni od zaraze i komplikacija, koje su česte u najranijem uzrastu deteta", navela je ona za Euronews Srbija.

Vakcinacija u poslednjem trimestru

Pedijatri preporučuju da trudnice vakcinu protiv velikog kašlja prime između 27. i 36. nedelje gestacije, kako bi se postigao maksimalan titar majčinih antitela, a samim tim i pasivni transfer antitela na plod.

I epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Slavica Maris nedavno je za Euronews Srbija rekla da je važna vakcinacija trudnica u trećem trimestru trudnoće, ali da je to sada nemoguće u Srbiji.

Unsplash

 

"Vakcina protiv pertusisa za odrasle nije registrovana u Srbiji. To će moći da se uvede naredne godine. Veoma je značajna vakcinacija trudnica u poslednjem trimestru trudnoće jer na taj način majka štiti bebu. Najbitnija su ta prva dva meseca kada beba ne može da primi vakcinu", rekla je Maris.

Dok ne stigne vakcina za odrasle, preporuka lekara je da da se izbegavaju posete novorođenčetu za vreme respiratornih infekcija, a pri kontaktu treba nositi zaštitnu masku. Roditelji sa bebama trebalo bi da izbegavaju i veća okupljanja i boravak u prostorijama sa većim brojem osoba. Najveći izazov je pred roditeljima koji imaju i starije dete koje je u kolektivu.

Komentari (0)

Srbija