Zdravlje

Raste broj polno prenosivih bolesti u Evropi: U 2022. registrovano skoro duplo više slučajeva gonoreje nego prethodne

Komentari

Autor: FoNet

07/03/2024

-

21:31

Raste broj polno prenosivih bolesti u Evropi: U 2022. registrovano skoro duplo više slučajeva gonoreje nego prethodne
Raste broj polno prenosivih bolesti u Evropi: U 2022. registrovano skoro duplo više slučajeva gonoreje nego prethodne - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Evropi je 2022. godine nastavljen trend rasta broja polno prenosivih infekcija i u odnosu na 2021. registrovano je 48 odsto više slučajeva gonoreje, 34 odsto više slučajeva sifilisa i 16 odsto više slučajeva klamidije, saopštio je danas Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

"Moramo dati prioritet obrazovanju o seksualnom zdravlju, proširiti pristup uslugama testiranja i lečenja i boriti se protiv stigme povezane sa polno prenosivim bolestima. Inicijative za obrazovanje i podizanje svesti su od vitalnog značaja za osnaživanje pojedinaca da donose informisane odluke o svom seksualnom zdravlju“, rekla je direktorka ECDC Andrea Amon, prenosi Politiko.

Ona je istakla da promovisanje redovne upotrebe prezervativa i otvorenije govorenje o polno prenosivim bolestima može pomoći u smanjenju stope prenosa.

Neke zemlje su već uvele nove mere, pa je Francuska, kako je najavio predsednik Emanuel Makron, od januara prošle godine učinila besplatnim prezervative za osobe od 18 do 25 godina.

Prema prošlogodišnjim podacima Svetske zdravstvene organizacije, širom sveta se svakog dana registruje više od milion polno prenosivih infekcija. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin