Zdravlje

Antitela iz krvi lame mogla bi biti ključna za pobedu nad kovidom - snažno neutrališu delta soj

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2021

-

14:41

Antitela iz krvi lame mogla bi biti ključna za pobedu nad kovidom - snažno neutrališu delta soj
Lama - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Antitela pronađena u krvi lame mogla bi uskoro da igraju ključnu ulogu u globalnoj borbi protiv koronavirusa, ukoliko bi klinička ispitivanja koja je sprovela belgijska biomedicinska kompanija ispunila ranija očekivanja.


Istraživači iz Centra za medicinsku biotehnologiju u Gentu kažu da su antitela izvučena iz lame "Vinter", u laboratorijskim testovima umanjila virulenciju infekcije koronavirusa, uključujuci varijante virusa, prenosi Rojters.

Ta metoda, koja bi štitila ljude sa slabijim imunim sistemom i lečila zaražene osobe u bolnici, potencijalno „menja igru“, rekla je glavni medicinski službenik iz Centra u Gentu Dominik Tersago.

Neobično mala, antitela lame su u stanju da se vežu za određeni deo proteinskog šiljaka virusa i "u ovom trenutku ne vidimo mutacije visoke frekvencije nigde u blizini mesta vezivanja", rekla je Tersago.

Ona je dodala da su antitela pokazala i "snažnu aktivnost neutralizacije" protiv visoko zaraznog delta soja korona virusa.

Istraživaci očekuju da će klinička ispitivanja na zdravim dobrovoljcima, započeta prošle nedelje u partnerstvu sa belgijskom farmaceutskom kompanijom UCB, zajedno sa onima kod hospitalizovanih pacijenata, biti jednako efikasna.

Zajedno sa drugim lamama i životinjama iz porodice kamila, "Vinter" proizvodi verzije konvencionalnih antitela koja su manja, stabilnija, lakša za reprodukciju i svestranija od onih kod drugih sisara, rekao je molekularni virusolog sa Univerziteta Gent Ksavier Silens.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin