Zdravlje

Šta do sada znamo o mi soju i da li je moguć scenario kao sa deltom?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2021

-

07:20

Šta do sada znamo o mi soju i da li je moguć scenario kao sa deltom?
Šta do sada znamo o mi soju i da li je moguć scenario kao sa deltom? - Copyright AP Photo/Thanassis Stavrakis; Harry Nakos; pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno je označila novi soj koronavirusa mi, koji je identifikovan u Kolumbiji, kao varijantu od interesa. U prošlonedeljnom biltenu SZO navodi se da ova varijanta, zavedena kao B.1.621 ima mutacije koje ukazuju da bi mogla biti otpornija na vakcine, što je bio slučaj i sa varijantom beta.

Međutim, biće potrebno više studija da bi se ovo dodatno ispitalo.

Televizija ABC13 kontaktirala je dr Džordža Delklosa, profesora epidemiologije na UTHealth Fakultetu za javno zdravlje oko toga koliko bi trebalo da nas zabrine mi soj i šta bi trebalo da znamo o njemu.

"SZO ga je klasifikovala kao varijantu od interesa. To znači da ga drže na oku jer ima neke karakteristike koje treba pratiti. U SAD-u još nije veliki igrač. Više od 95 odsto onoga što cirkluše u SAD je delta soj", istakao je.

profimedia, Unsplash

 

Dr Delklos kaže da njega trenutno mi ne zabrinjava kao delta soj.

"Zato što je delta rasprostranjenija i znamo da je zaraznija od prethodnih varijanti. Mnoge mutacije završavaju kao jedno veliko ništa, ali neke od njih mogu biti zabrinjavajuće, pa u ovom trenutku se slažem sa Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti. Moramo je držati na oku", kaže on.

Jedan faktor koji zvuči zabrinjavajuće jeste što određene studije tvrde da mi soj može biti otporniji na postojeće vakcine. Dr Delklos objašnjava da do sada većina tih informacija dolazi iz laboratorijskih ispitivanja, a ne kliničkih na značajnoj količini ljudi.

"Uopšte ne izbacujem laboratorijske studije. Mislim, postoje neki nalazi koji nam govore da na to moramo paziti i da ima određene karakteristike u svojoj mutaciji koje bi mogle značiti da je otporniji na vakcine ili da izbegava vakcine. Zato to uopšte ne umanjujem. Samo kažem da moramo da nastavimo sa praćenjem i ako se to dogodi onda moramo da se nosimo s tim. Svakako ne bi trebalo da na račun mi soja, skrećemo pogled s delte", rekao je on.

Tanjug AP/Sebastian Scheiner, Tanjug AP/Vincent Thian

 

SZO je potvrdila da će posebno pratiti ovaj soj u Južnoj Americi, gde on zajednički cirkuliše sa delta varijantom.

"Iako je globalna prevalencija mi varijante među sekvenciranim slučajevima opala i trenutno je ispod 0,1 odsto, prevalencija u Kolumbiji (39 odsto) i Ekvadoru (13 odsto) se stalno povećava", navodi SZO.

Inače, jedina zemlja na Balkanu koja je identifikovala mi soj je Grčka, te 2. septembra prijavila šest slučajeva.

(priredila T.T.)

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin