Zdravlje

Slovenija: Preporučena Fajzerova vakcina za mlađe od 30 godina

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2021

-

20:36

Slovenija: Preporučena Fajzerova vakcina za mlađe od 30 godina
Vakcinacija - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Slovenija će slediti preporuku nacionalnog savetodavnog odbora za imunizaciju da koristi vakcinu Fajzer za mlađe od 30 godina, izjavio je danas ministar zdravlja Janez Poklukar. Generalno gledajući, biće upućena preporuka da se upotrebljavaju mRNK vakcine pre nego viralne vektorske vakcine, prenela je STA.

Viralne vektorske vakcine se i dalje mogu koristiti za osobe sa kontraindikacijama na mRNA vakcine protiv kovid-19 ili na poseban zahtev.

Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) sutra će poslati set novih preporuka centrima za vakcinaciju, rekao je Poklukar.

On je naglasio da se nacionalni savetodavni odbor za imunizaciju odlučio za ovaj potez zbog podataka o mogućnosti postojanja većeg rizika od upale srčanog mišića ili perikarda.

AstraZeneka jedina vektorska vakcina u zemlji

Bojana Beović, specijalista za zarazne bolesti koja vodi savetodavni odbor za imunizaciju, rekla je da je starosna granica postavljena na 30 godina zbog potencijalnih nuspojava nakon vakcinacije sa vakcinom Moderna koje se javljaju ne samo kod osoba mlađih od 18 godina već i kod onih mlađih od 30.

Ona je dodala da mlađi od 30 godina koji su primili prvu dozu Moderne mogu dobiti Fajzerovu vakcinu kao drugu dozu.

Do toga je došlo jer je upotreba jednokratne vakcine Jansen u Sloveniji obustavljena krajem septembra nakon što je 20-ogodišnja ženska osoba preminula od krvarenja u mozgu i krvnih ugrušaka dve nedelje nakon što je primila vakcinu.

Jedina vektorska vakcina koja se koristi u Sloveniji je AstraZeneka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin