Zdravlje

SAD preporučile vakcinu Fajzer/Biontek za upotrebu kod dece od pet do 11 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2021

-

22:42

SAD preporučile vakcinu Fajzer/Biontek za upotrebu kod dece od pet do 11 godina
SAD preporučile vakcinu Fajzer/Biontek za upotrebu kod dece od pet do 11 godina - Copyright EPA/RICCARDO ANTIMIANI

veličina teksta

Aa Aa

Savetodavni komitet američke Uprave za hranu i lekove (FDA) izglasao je da se preporuči upotreba vakcine Fajzer/Biontek kod dece uzrasta pet do 11 godina, a zvanično odobrenje očekuje se uskoro.

Stručnjaci FDA podržali su preporuku, koja otvara put za hitno odobrenje u roku u najkraćem mogućem roku.

Kompanija Fajzer je u septembru saopštila da su njeni podaci ispitivanja pokazali da je vakcina bezbedna za decu u toj starosnoj grupi.

Savetodavni komitet FDA za vakcine i srodne biološke proizvode utvrdio je u utorak da su koristi od uzimanja vakcine veće od rizika.

Očekuje se da će FDA odobriti nalaze komiteta, otvarajući put direktoru Centra za kontrolu i prevenciju bolesti da preporuči da vakcinacija počne već sledećeg meseca.

Podaci o ispitivanju koje je kompanija dostavila regulatorima u septembru, navode da je vakcina izazvala "robustan" imuni odgovor na antitela u toj starosnoj grupi. Deca tog uzrasta dobijaće trećinu doze koja se daje odraslima.

Regulatori su, međutim, takođe morali da izvagaju rizik od zapaljenja srca, što je veoma retka nuspojava vakcina Fajzer i Moderna.

Inače, zvanični podaci iz SAD pokazuju da je 160 dece uzrasta od pet do 11 godina preminulo od kovida 19 od početka pandemije.

 

Komentari (0)

Magazin