Zdravlje

Jedan može da zarazi desetoro: Kako se novi soj razlikuje od obične delte i da li je već stigao u Srbiju

Komentari

Autor: Tila Milenović

10/11/2021

-

08:57

Jedan može da zarazi desetoro: Kako se novi soj razlikuje od obične delte i da li je već stigao u Srbiju
profimedia, Pixabay - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Delta plus soj, nova mutacija virusa korona do sada je otkrivena u najmanje 37 država širom sveta. U pitanju je mutacija delta soja čije prisustvo i dalje nije detektovano u Srbiji, potvrdila je  za Euronews Srbija virusolog dr Tanja Jovanović.

Ipak, epidemiolozi smatraju da je pitanje dana kada će ova varijanta biti prisutna u našoj zemlji, posebno uzimajući u obzir da je prošle nedelje delta plus otkriven u susednoj Hrvatskoj.

Za sada je dokazano da se ova mutacija delta soja brže širi od originalne verzije, ali i dalje nema dokaza o tome da izaziva težu kliničku sliku kod zaraženih.

Šta je zapravo delta plus i po čemu se razlikuje od delte?

Delta plus, odnosno varijanta AY.4.2. predstavlja nove mutacije na spajk proteinima A222V i Y145H, koji omogućavaju virusu da lakše uđe u telo i "prikači" se za naše ćelije. Te mutacije omogućuju veću virulenciju, odnosno brže i efikasnije širenje virusa.

Virusolog dr Tanja Jovanović je za Euronews Srbija naglasila da su promene tog tipa sasvim normalne i da će se i dalje dešavati promene u okviru strukture virusa. 

"To je subvarijanta u kojoj imamo samo još jednu novu mutaciju, odnosno samo jednu novu aminokiselinu u površinskom proteinu", istakla je dr Jovanović.

Svaka nova promena u sastavu virusa, navodi Jovanović, dešava se sa ciljem da se virus uspešnje prenosi.

Pixabay.com

 

Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je da bi delta plus varijanta mogla biti 10 do 15 odsto zaraznija od delte, prenosi CNBC.

"Nije ništa u poređenju sa onim što smo videli kod alfe i delte, kod kojih je virulencija bila za 50 do 60 odsto veća. Dakle, ovde govorimo o nečemu prilično suptilnom i što je trenutno pod istragom", naglasio je.

Delta soj ima R0 vrednost od osam ili devet, prema direktorki američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dr Rošel Valenski, što znači da jedna zaražena osoba može da prenese bolest na još osmoro ili devetoro ljudi. Ukoliko je delta plus soj zaista 15 odsto zarazniji to bi značilo da jedan pacijent može da prenese virus na najmanje 10 osoba.

Jovanović je za Euronews Srbija naglasila da jedinu pomoć predstavlja vakcinacija, jer će se virus, po svojoj prirodi, dalje menjati.

"Zato apel mora biti da će se, sve dok ne postignemo kolektivni imunitet, virus menjati, lakše prenositi, možda čak i davati težu kliničku sliku i lakše bežati od prirodnog i vakcinalnog imuniteta", rekla je dr Jovanović.

Kako se virulentnost menjala kod različitih sojeva?

Originalni virus iz Vuhana imao je R0 vrednost od oko 2,4-2,6, prenosi BBC. Međutim, virus koji je izazvao prvi talas u Evropi već je imao višu virulenciju, te je ta vrednost porasla na tri.

U odnosu na te brojke, alfa soj ima R0 vrendost od pet, a ta vrednost je kod delte iznosila osam.

profimedia

 

Prema drugim izvorima CDC-a delta varijanta bi mogla da ima i blago višu vrednost od 9, dok delta plus, kako je ranije spomenuto, bi mogao da ima R0 brojku oko 10, što znači da jedan zaraženi pacijent može da prenese virus na još 10 osoba.

Neosporna je činjenica da se ova, malo zaraznija verzija delta soja polako širi Evropom, kao i da je u sve većoj meri prisutna u Velikoj Britaniji. Naime, u nedelji od 18. do 24. oktobra sekvencije su pokazale prisutnost delta plus mutacije u 11,3 odsto među slučajevima delta soja, što je definitivno rastrući trend u odnosu na 8,5 odsto početkom oktobra, pokazuju rezultati predstavljeni u saopštenju britanske Agencije za zdravstvenu bezbednost (HSA), koja je 21. oktobra obeležila delta plus kao varijantu "pod istragom".

Države u kojima je detektovan delta plus

Delta plus varijanta prvi put je detektovana u Evropi u martu, ali je široj javnosti postala poznata tek tokom leta.

Do juna su prvi slučajevi ovog virusa otkriveni u Velikoj Britaniji, Potugalu, Švajcarskoj, Poljskoj, Rusiji, Sjedinjenim Državama, Kini, Japanu i u Nepalu, prenosi BBC.

Prema podacima Outbreak.info, mutacija AY.4.2 zabeležena je u brojnim evropskim državama, poput, Španije, Francuske, Nemačke, Italije, Austrije, Grčke... U Austriji se beleži sve veći broj slučajeva zaraze delta plus varijantom, preneo je Tanjug.

Prošle nedelje, 5. novembra, prvi slučaj ove mutacije je zabeležen i u susednoj Hrvatskoj, dok je komandant vojne bolnice na Karaburmi Ivo Udovičić rekao za RTS da je ovaj soj "verovatno stigao i u Srbiju".

Sasvim je izvesno da će delta plus soj koronavirusa stići i do Srbije i da je samo pitanje vremena kada će se to desiti, rekao je za Euronews Srbija epidemiolog Zoran Radovanović.

Trenutno je, kako je nedavno za Euronews Srbija rekla profesorka Medicinskog fakulteta i članica Kriznog štaba dr Tanja Jovanović "običan" delta soj 100 odsto zastupljen na teritoriji Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin