Zdravlje

SZO hitno odobrila vakcinu protiv koronavirusa koju su proizveli kompanija iz SAD i Indijski institut za serume

Komentari

Autor: Fonet

17/12/2021

-

19:17

SZO hitno odobrila vakcinu protiv koronavirusa koju su proizveli kompanija iz SAD i Indijski institut za serume
Tanjug/AP/Nam Y. Huh - Copyright Tanjug/AP/Nam Y. Huh

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija danas je po hitnom postupku odobrila vakcinu protiv koronavirusa koju su proizveli američka kompanija Novavak i indijski Institut za serume, otvarajući put za njeno uključivanje u program koji podržava UN za isporuku vakcina siromašnim zemljama širom sveta.

To je deveta vakcina kojoj je zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija izdala dozvolu za hitnu upotrebu, što je znak poverenja u Novavak i može značiti da će je prihvatiti i neke zemlje koje putnicima priznaju jedino imunizaciju vakcinama koje priznaje SZO, prenosi AP.

Ovo ima za cilj da poveća pristup, naročito u siromašnim zemljama, od kojih 41. još nije bila u stanju da vakciniše 10 odsto populacije, dok je u 98 zemalja ta stopa bila manja od 40 odsto, izjavila je pomoćnica generalnog direktora SZO za pristup lekovima i medicinskim proizvodima Marijangela Simao, aludirajući na ogromnu nejednakost u pristupu vakcinama između bogatih i siromašnih država.

Program UN Kovaks distribuira vakcine protiv koronavirusa u brojne siromašne zemlje, a zaključio je ugovor o isporuci 1,25 milijardi doza Novavaka sa indijskim Institutom za serum, najvećim svetskim proizvođačem vakcine.

Novavak je dobio dozvolu za hitnu upotrebu u Indoneziji i na Filipinima, prijavu je podneo Evropskoj agenciji za lekove i nadležnom telu u Velikoj Britaniji, a planira da do kraja godine podnese zahtev i Američkoj agenciji za hranu i lekove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin