Zdravlje

Novo istraživanje: Omikron se na koži i plastici zadržava znatno duže od ostalih sojeva koronavirusa

Komentari

Autor: Euronews, David Walsh, Rojters

25/01/2022

-

19:34

Novo istraživanje: Omikron se na koži i plastici zadržava znatno duže od ostalih sojeva koronavirusa
Novo istraživanje: Omikron se na koži i plastici zadržava znatno duže od ostalih sojeva koronavirusa - Copyright Pixabay, Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Omikron soj koronavirusa može znatno duže da preživi na plastici i koži u odnosu na dosadašnje sojeve ovog virusa, pokazalo je novo istraživanje naučnika iz Japana.

Studija koju je sproveo tim naučnika sa Medicinskog univerziteta iz Kjotoa otkriva da sojevi koronavirusa znatno duže preživljavaju u odnosu na prvobitni soj virusa.

Oni su došli do zaključka da je omikronova sposobnost da duže ostane zarazan najviše zaslužna za potiskivanje delta soja i da postane dominantan, ali i da se znatno brže proširi po svetu.

"Naša studija pokazala je da se na plastici i koži sojevi alfa, beta, delta i omikron zadržavaju znatno duže  u odnosu na soj koronavirusa iz Vuhana i da ostaju infektivni više od 16 sati", navode istraživači.

Na uzorima kože prosečan vek zadržavanja prvobitne verzije virusa je 8,6 sati, alfa soj se zadržava 19,6 sati, beta soj opstaje 19,1, gama 11 sati, delta soj 16,8 dok se omikron zadržava najduže, 21,1 čas.

Tanjug AP/Jerome Delay

 

"Ovo istraživanje je pokazalo da omikron soj ima najveću stabilnost u odnosu na sve ostale varijante virusa. To je i najverovatniji razlog zašto je omikron tako brzo potisnuo delta soj i postao dominantan", napisali su autori studije.

Omikron je detektovan u svim evropskim zemljama i za kratko vreme je postao dominantan soj, objavio je Evropski centar za kontrolu i prevenciju širenja zaraze (ECDC).

U Finskoj omikron je zastupljen kod 99,9 odsto pacijenata, Belgiji 99,7, Malti 99, dok je u Danskoj utvrđen kod 98,8 odsto pacijenata... 

Mada su sve varijante koronavirusa bile uglavnom otporne na etanol u odnosu na prvobitni soj,  na koži koja je dezinfikovana alkoholom postaju neaktivni posle 15 sekundi. 

"Stoga zaključujemo da je izuzetno preporučljivo održavanje visokog nivoa higijene i dezinfekcije, kao što je preporučila i Svetska zdravstvena organizacija", naveli su naučnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin