Planeta

Manje obolelih i hospitalizovanih od koronavirusa u SAD, ali raste broj preminulih

Komentari

Autor: Jutarnji

24/01/2022

-

23:25

Manje obolelih i hospitalizovanih od koronavirusa u SAD, ali raste broj preminulih
Tanjug/AP/Seth Wenig - Copyright Tanjug/AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Broj oboljelih od kovida 19 u SAD opada, stagnira i broj hospitalizovanih pacijenata ali je broj preminulih od koronavirusa dosegao najviši nivo u odnosu na proteklih 11 meseci.

Broj umrlih od koronavirusa bio je 11 odsto veći prošle sedmice u odnosu na sedam dana ranije, prenosi agencija Rojters na osnovu svoje analize. Reč je o takozvanom "zakasnelom pokazatelju" jer ta brojka uobičajeno raste nekoliko sedmica nakon novih slučajeva i hospitalizacija.

Broj umrlih od omikrona sada je premašio najveći broj umrlih od mnogo opasnije varijante – delta soja (2.078 umrlih na dan 23. septembra 2021). Sada od omikrona u proseku umire 2.200 ljudi dnevno i uglavnom su to nevakcinisani pacijenti.

Međutim, broj žrtava znatno je manji u odnosu na 3.300 koliko je umiralo dnevno u januaru 2021. godine kada se vakcine još nisu koristile.

Pritisak na bolnice

Kada se omikron pojavio, bolnički sistemi od Njujorka do Novog Meksika stenjali su pod rastućim brojem pacijenata koji su stizali s vidno blažim simptomima ali inficirani visoko zaraznom varijantom, zbog čega je savezna vlada u pomoć civilnim bolnicama poslala vojno medicinsko osoblje.

Broj hospitalizovanih zbog kovida još je rekordan u nekim državama kao što su Arkanzas i Severna Karolina.

"Svakako je dostignut vrhunac u nekim regijama", rekao je istaknuti američki epidemiolog dr. Entoni Fauči za MSNBC.

"Verujem u idućih nekoliko sedmica da ćemo doći do prekretnice", rekao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet