Društvo

Kako izgleda čekanje u redovima ispred kovid ambulanti na minusu: "Nemamo izbora, nema sad tu 'hoću-neću'"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/01/2022

-

15:42

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Srbija iz dana u dan beleži petocifren broj novozaraženih virusom korona. Dnevno se testira više od 30.000 ljudi i svi oni prođu kroz kovid ambulante u domovima zdravlja. Kako je čekati u redovima na temperaturama ispod nule u Beogradu, znaju samo oni koji moraju na pregled.

Koliko dugo će čekati ispred kovid ambulante zavisi od organizacije rada. Ima domova zdravlja koji dele brojeve pacijentima, te ne moraju da stoje na hladnoći, sa druge strane ima i onih gde su gužve ogromne danima.

Ispred ambulante na Voždovcu već danima je velika gužva. Pacijenti čekaju i po nekoliko sati. Hladno jeste, ali se ne žale, jer kažu nemaju izbora.

"Čekam sat i po. Prošli put sam čekao četiri sata tako da je ovo sada ok", priča jedan od pacijenata.

Kažu ispred ambulante razmenjuju iskustva međusobno, te im čekanje ne pada toliko teško.

"Nemamo drugog izbora,moramo da čekamo, takva je situacija, nema sad tu hoću-neću", nadovezuje se drugi iz reda.

Olivera je u redu ispred kovid ambulante po drugi put. U ovoj ambulanti je to neminovno, jer se ovde obavlja samo pregled, a test se radi u domu zdravlja u Krivolačkoj ulici.

"Onda dolazim ovde po rezultate. Ako sam pozitivna dobijam terapiju kako već ide, ako je negativan rezultat onda me vraćaju na PCR. Čekam kao i svi ostali", priča Olivera.

Organizacija na Novom Beogradu

Na Novom Beogradu nešto drugačija organizacija. Kad dođu, pacijenti dobijaju broj i vraćaju se ponovo kroz nekoliko sati. Vera kaže da je u roku od pet minuta dobila broj, te da se vraća i ponovo će doći u zakazano vreme na pregled i analize.

I Suzana Jovanović zadovoljna je brzionom kojom je došla na red.

"Unutra su stvarno ljubazni ljudi, doktori, sestre, sve to ide nekako iznenađujuće dobro", kaže ona za Euronews Srbija.

Novica Petrović dovezao je majku u kolicima, kaže da je sve boli i da su čekali oko pola sata.

"Gužva jeste, mora da se čeka, ali to je to. Otac je dobio uput za bolnicu, a ona ne", priča on.

Nije retka pojava da obolevaju čitave porodice. Već danima Srbija ima petocifren broj novozaraženih, a prema prognozama lekara kraj ovog talasa nije ni blizu.

Smanjeno interesovanje za vakcinaciju

Štab za vanredne situacije grada Beograda od ponedeljka je ukinuo tri punkta za vakcinaciju koji se nalaze u tržnim centrima. Na Beogradskom sajmu nema gužve, jedna osoba došla da se vakciniše.

Koordinatorka vakcinalnog punkta dr Milena Turubatović kaže da je ovog meseca smanjeno interesovanje za vakcinaciju.

Euronews TV

"Poslednjih dana dajemo 150 do 400 doza vakcina na dnevnom nivou, što je za nas kao veliki vakcinalni punkt veoma malo. U novembru mesecu smo imali smo do 2.000 vakcinacija, a na početku vakcinacije i nekoliko hiljada. Smanjeno je interesovanje, iako mi i dalje apelujemo na građane da je vakcinacija jedini pravi način da se rešimo epidemije", kaže ona za Euronews Srbija.

Dodaje da ne znači da se nećemo razboleti iako smo vakvcinisani, ali da je kod vakcinisanih građana odlik bolesti mnogo lakši.

Na vakcinalnom punktu na Sajmu uglavnom se daju buster doze po prvu dozu dolaze samo oni koji su uslovljeni poslom - ugostiteljski radnici koji moraju da imaju kovid propusnice, kao oni koji idu na rad u inostranstvo.

Na Sajmu su dostupne sve vakcine, osim AstraZeneke, a najčešće se traži Fajzer jer je priznata u svim zemljama u svetu.

Dr Turubatović navodi da je prošlo godinu dana od vakcinacije i da na najvećem vakcinalnom punktu na Sajmu nisu imali nijednu ozbiljnu, neželjenu reakciju.

"Sve su to lokalne reakcije koje traju do nekoliko dana. Nijednu ozbiljnu reakciju nismo imali na vakcinalnom punktu", zaključila je ona.

Sve koji žele da se vakcinišu na Samu mogu to uraditi svakog dana od 8 do 15.30. sati.

Komentari (0)

Srbija