Zdravlje

Revolucionarna terapija lečenja raka podigla na noge medicinsku zajednicu, desetine pacijenata doživelo da rak nestane

Komentari

Autor: Nicole Lin Chang, Euronews

11/06/2022

-

13:01

Revolucionarna terapija lečenja raka podigla na noge medicinsku zajednicu, desetine pacijenata doživelo da rak nestane
Revolucionarna terapija lečenja raka podigla na noge medicinsku zajednicu, desetine pacijenata doživelo da rak nestane - Copyright Memorial Sloan Kettering Cancer Center

veličina teksta

Aa Aa

Desetine pacijenata sa rakom debelog creva (kolorektalnim karcinomom) doživelo da njihov rak nestane nakon što su se podvrgli eksperimentalnoj imunoterapiji koju je medicinska zajednica nazvala zapanjujućom.

Pacijenti su bili deo malog kliničkog ispitivanja koje su vodili istraživači iz njujorškog Centra za rak "Memorial Sloan Kettering" MSK i lečeni su eksperimentalnim lekom pod nazivom dostarlimab.

Detalji ispitivanja, objavljeni u nedelju u časopisu New England Journal of Medicine, opisuju kako je kod 14 pacijenata sa rakom debelog creva karcinom nestao nakon lečenja dostarlimabom.

Učesnici su dobijali dozu leka na svake tri nedelje tokom šest meseci, a pretpostavljalo se da će i nakon eksperimentalne terapije morati da se podvrgnu standardnim tretmanima hemioterapije, terapije zračenjem i operaciji. Međutim, istraživači su otkrili da je u svakom od 14 slučajeva rak nestao samo uz ovaj tretman.

Prvi u lečenju raka

Studija je pozdravljena kao prva u lečenju raka, a jedan od njenih dr Luis Dijaz Džunior iz Centra za rak MSK rekao je za "Njujork tajms" da ne zna ni za jednu drugu studiju u kojoj je tretman potpuno uništio rak kod svakog od pacijenata.

"Verujem da se ovo prvi put dogodilo u istoriji lečenja raka", rekao je on.

Imunoterapija koristi imuni sistem tela da identifikuje i uništi ćelije raka.

Ispitivanje se fokusiralo na podgrupu pacijenata sa kolorektalnim karcinomom čiji je rak imao specifičnu mutaciju, navodi Centar za rak u saopštenju.

Ova vrsta raka debelog creva, poznatija kao kolorektalni karcinom sa nedostatkom popravke neusklađenosti (MMRd), ima tendenciju da slabo reaguje na standarne režime hemioterapije. U ovoj studiji, istraživači su želeli da ispitaju da li korišćenje isključivo imunoterapije može da pobedi karcinom koji se nije proširio na druga tkiva, saopšteno je iz Centra.

Ispitavanje koje je u toku, pokazalo je da je kod najmanje 14, a možda i više pacijenata rak u potpunosti nestao, a nijedan od pacijenata nije imao značajne neželjene efekte, dodaje se.

Nije bilo potrebe za standardnim tretmanima zračenja, hiruškom intervencijom ili hemioterapijom, a rak se nije vratio ni kod jednog pacijenta u prethodne dve godine, navodi se u saopštenju.

"Neverovatno smo zahvalni i teku nam suze radosnice zbog srećnih mejlova koje primamo od pacijenata koji završe lečenje i shvate da mogu da zadrže normalne telesne funkcije koje su se plašili da će izgubiti zbog zračenja ili operacije", rekla je dr Andrea Čerkek iz MSK-a koja je učestvovala u studiji.

Kako funkcioniše dostarlimab?

Inspiracija za studiju potekla je iz prethodnog ispitivanja koje je vodio dr Dijaz u kojem su pacijenti uzimali lek koji se zove pembrolizumab, objavio je Njujork tajms. Rezultati tog ispitivanja, koje je obuhvatilo pacijente sa uznapredovalim rakom i koji su se odupirali standardnom tretmanu, pokazali su da su se tumori učesnika stabilizovali, smanjuju ili čak nestali.

U trenutnom ispitivanju, istraživači su želeli da vide šta bi sličan lek - dostasrlimab uradio ako bi se koristio pre nego što ćelije raka budu imale priliku da se prošire.

Ova vrsta tretmana fokusira se na određene proteine zvane kontrolne tačke, koje proizvode određene vrste ćelija imunog sistema, kao i neke ćelije raka. Takozvane kontrolne tačke, koje sprečavaju da imunološki odgovori budu previše jaki, ponekad mogu sprečiti imune ćelije da efikasno ubijaju ćelije raka.

Kao i pembrolizumab, dostarlimab je "inhibitor kontrolne tačke": on u suštini "opušta kočnice" imunološke ćelije, puštajući je da prepozna i napadne ćelije raka, navodi MSK.

"Kada se kočnice opuste sa imunih ćelija, MMRd ćelije izgledaju posebno čudno jer imaju toliko mutacija. Dakle, imune ćelije napadaju s mnogo više snage", rekla je dr Čerček.

Rezultati su pružili "ono što bi mogao biti rani nagoveštaj revolucionarne promene u lečenju", napisala je u uvodnoj reči ovog rada dr Hana Sanof, onkolog u Sveobuhvatnom centru za rak "Lineberger" na Univerzitetu Severne Karoline koja nije bila uključena u studiju.

Međutim, iako su rezultati "razlog za veliki optimizam", dodala je da takav pristup "još ne može da zameni naš sadašnji pristup kurativnom lečenju".

"Da li će rezultati ove male studije sprovedene u Centru za rak MSK biti generalizovani na širu populaciju pacijenata sa rakom rektuma, takođe još nije poznato", rekla je ona i nastavila:

"Da bi se pružilo više informacija o tome koji pacijenti bi mogli imati koristi od imunoterapije, sledeća ispitivanja bi trebalo da imaju za cilj heterogenost u godinama, koegzistirajućim uslovima i masi tumora"

Kliničko ispitivanje se nastavlja na još većem broju ljudi, rekli su istraživači MSK-a. Oni takođe istražuju da li ista metoda može da pobedi druge vrste raka i posmatraju pacijente sa karcinomom želuca, prostate i pankreasa.

Komentari (0)

Magazin