Zdravlje

Razbijanje predrasuda o mentalnom zdravlju je korak ka prevenciji i prevazilaženju poteškoća

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/06/2022

-

22:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pandemija koronavirusa uticala je na sve aspekte života, pa tako i na mentalno zdravlje stanovnika Srbije, pokazala su istraživanja stručnjaka prošle godine. Na jednu krizu nadovezala se druga, sa ratom u Ukrajini.

U Srbiji je jun proglašen nacionalnim mesecom mentalnog zdravlja, a obeležen je brojnim manifestacijama. Aktivisti Inicijative "Za tebe važno je" koja se trudi da razbije duboko ukorenjene predrasude i stigme koje prate ovu temu delili su letke s deset najčešćih mitova o mentalnom zdravlju.

"Zbog prisutnih predrasuda osobama koje se suočavaju sa poteškoćama i poremećajima mentalnog zdravlja kada se požale često kažu: 'Sve je to samo u tvojoj glavi' i slično. U tom smislu čini mi se da je od krucijalne važnosti govoriti o prevenciji. A prevencija pre svega znači edukaciju", ističe novinarka An Mari Ćurčić za Euronews Srbija.

Jedna od tih predrasuda, kako ističe, jeste kada ljudi misle da "njima to nikada ne može da se desi", ili da su osobe sa mentalnim poremećajima opasne.

"Jako je važno da mi faktički poslednjih 30 godina izlamo iz jedne krize u drugu. Nacionalne studije pokazuju da 15,2 odsto punoletne populacije ima neki poremećaj mentalnog zdravlja. Hajde da znanjem rušimo stigmu koja zapravo u najvećem broju slučajeva i sprečava ljude da se obrate nekome za pomoć", dodaje sagovornica.

"Stavi se u moje cipele"

Kampanja "Stavi se u moje cipele" trebalo bi da stane na put tabloidnom izveštavanju o ljudskoj patnji i nesreći.

"Mislim da to polako dopire i do medija, a i do konzumenata takvih medijski sadržaja. Ona je pokrenuta iz prostog razloga zato što smo mi na dnevnom nivou svedoci tabloidnog senzacionolističkog načina izveštavanja o događajima koji uključuju ljudsko patnju ili bol", ističe An Mari Ćurčić.

Naglašava da je vrlo važno uzeti u obzir kakve to posledice može ostaviti po aktere tih događaja i na osetljive grupe.

"Stvari su vrlo jednostavne - kao novinari treba da se držimo etičkog kodeska i zakona o javnom informisanju i konačno Ustava ove zemlje koji svim građanima garantuje privatnost i dostojanstvo, a to se gotovo redovno krši", zaključila je An Mari Ćurčić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin