Zdravlje

Koliko antitela razvijaju stariji od 60 posle Fajzera, a koliko posle AstraZeneke? Velika grčka studija pruža odgovor

Komentari

Autor: Lifo; T.T.

17/05/2021

-

11:51

Koliko antitela razvijaju stariji od 60 posle Fajzera, a koliko posle AstraZeneke? Velika grčka studija pruža odgovor
Koliko antitela razvijaju stariji od 60 posle Fajzera, a koliko posle AstraZeneke? Velika grčka studija pruža odgovor - Copyright Tanjug AP/Jonathan Hayward

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitetska klinika Medicinskog fakulteta u Atini objavila je rezultate studije u kojoj su ispitali vrednosti antitela kod dobrovoljaca koji su primili vakcine kompanija Fajzer/Biontek i AstraZeneka/Oksford.

Studija je obuhvatila ljude od 60 do 64 godine zato što su oni bili prvi koji su se vakicnisali u ovoj zemlji. Izmerena su antitela pre primanja prve doze, zatim 3 nedelje kasnije i, konačno nakon 4 nedelje (50. dan nakon primanja prve doze).

Kako se navodi u saopštenju grupe stručnjaka koju je predvodio dr Evangelos Terpos, profesor hematologije na Univerzitetu u Atini, niko od učesnika pre primanja prve doze vakcine nije imao antitela na SARS-CoV-2.

Dvadeset drugog dana, pre druge doze Fajzera, čak 78 odsto vakcinisanih je razvilo antitela, u odnosu na 46 odsto onih posle jedne doze AstraZeneke.

Pedesetog dana razlika u nivou antitela kod onih koji su primili Fajzer bila je još veća u odnosu na dobrovoljce koji su primili AstraZeneku. Rezultati su pokazali da je 98 odsto onih koji su primili Fajzer imalo antitela iznad 75 odsto. 

S druge strane, 75 odsto od ukupnog broja vakcinisanih AstraZenekom razvilo je zadovoljavajući nivo antitela 50. dana. Ipak, tek 11 odsto njih imalo je vrednosti antitela više od 75 odsto.

Kako se navodi dalje u rezultatima, primećeno je i povećanje vrednosti antitela kod onih koji su primili Astrazeneku između 3. i 7. nedelje nakon prve doze vakcine. 

Istraživanje Univerziteta u Atini pokazuje da je efikasnost vakcina jako visoka čak i u starosnoj grupi između 60 i 64 godine, kao i da je druga doza vakcine neophodna za podsticaj viših nivoa antitela.

 

Komentari (0)

Magazin