Život

Jesenje izdanje Beogradske nedelje mode: Uzbudljiv spoj umetnosti i dizajna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/10/2023

-

11:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Jesenje izdanje Beogradske nedelje mode trajaće od 2. do 8. novembra i pružiće mogućnost svim ljubiteljima modnih dešavanja da uživaju u atraktivnim sadržajima - revijama popularnih modnih autora, mladih dizajnera, bogatom izložbenom i art programu kao i promociji održive mode. 

Svečano otvaranje biće upriličeno u Hangaru u Luci Beograd gde će se održati najveći  broj revija, izložbi i pratećih programa. Reviju otvaranja pratiće i kampanja za povećanje svesti o borbi protiv raka pluća, pod sloganom #promenimouljubičasto.

Direktor i osnivač Nedelje mode Nenad Radujević za Euronews Srbija kaže da će jesenje izdanje otvoriti revija "Transformacije", koja je nedavno bila predstavljena u Muzeju primenjene umetnosti. 

Dušan Milenković

 

"Bila nam je želja da u okviru tog projekta koji vodi Forum slovenskih kultura iz Slovenije pokušamo da na pravi način prezentujemo modno nasleđe koje je bilo inspiracija za sve modne dizajnere", kaže Radujević, dodajući da će se revija održati u Hangaru u Luci Beograd.

Biljana Jotić, direktorka Muzeja primenjene umetnosti, objašnjava da "Transformacije" predstavljaju transnacionalnu saradnju slovenskih kultura gde se akcentuje ono što je autentično potiče sa tih prostora. 

"U Muzeju primenjene umetnosti bili su izloženi eksponati autora iz deset zemalja, koji su učesnici Foruma slovenskih kultura, a važan deo postavke bio je modni performans koji je uključivao ove kreacije", objasnila je Jotić za Euronews Srbija, dodajući da će se one sada preseliti na pistu.  

Nove kreacije predstaviće afirmisani kreatori, kao što su Dragana Ognjenović, Irena Grahovac, Boško Jakovljević, ali i mladi dizajneri.

"Imaćemo konkurs Rethink Fashion by Perwoll koji je posvećen nekim movim mladim ljudima i koji prave vezu između savremene mode i održive mode", najavljuje Radujević.

Poseban segment predstavlja "Cirkularni ponedeljak" kao kontrateža "Crnom petku" i koji umesto konzumerizma i potrošačke groznice promoviše redizajn, reciklažu i razmenu garderobe, a u planu je i izložba "Fashion Forever" na temu održive mode u saradnji sa Švedskom ambasadom.

Glavni prostor za revije i prateće događaje je Hangar Luke Beograd, ali će prateći sadržaji biti organizovani i u Silosima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin