Život

Misterija tunela ispod gradilišta škole raspalila maštu: Kruži predanje o dve porodice koje se nisu trpele

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2024

-

14:10

Misterija tunela ispod gradilišta škole raspalila maštu: Kruži predanje o dve porodice koje se nisu trpele
Misterija tunela ispod gradilišta škole raspalila maštu: Kruži predanje o dve porodice koje se nisu trpele - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici San-Loran-de-Murea, predgrađa Liona, želeli su da se izvrše iskopavanja nakon otkrića srednjovekovnih tunela ispod gradilišta škole, ali bezuspešno.

Stari navode da su oni povezivali utvrđeni zamak bečkog aristokrate, koji se suprotstavljao grofu Savojskom, preneo je "Figaro".

Posle samog početka radova na gradilištu nove škole, stanovinici San-Loran-de-Murea mogli su da vide ulaz u tunel, navele su opštinske vlasti. Udruženja za očuvanje nasleđa su ih, takođe, brzo primetila.

"Ne znamo mnogo o ovim tunelima, zbog čega bismo voleli da se sprovedu iskopavanja i da se izvrši analiza", rekao je Fransoaz Alkaraz za "Figaro".

On je naveo da u gradu ima stogodišnjaka koji se sećaju kako su korišćeni tuneli. Priča se da su ih u 19. veku koristile dve porodice velikaša da se ne bi srele. Reč je o porodicama Koš i Fokašon, koje su iskopale tunele ispod parka Baron. Zbog čega su tuneli zatrpani nikada se neće saznati.

Vlasnik projekta je obavestio opštinu da je sledio mišljenje Regionalne direkcije za kulturu u vezi sa pitanjima nasleđa, tako da će učenici sledeće školske godine moći da zauzmu svoja mesta u klupama koje se nalaze nekoliko metara iznad srednjovekovnih tunela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin